Hrvatski radio

Radio Sljeme

08:51 / 09.02.2021.

Autor: Ivana Radaljac Krušlin

Koje se pošiljke ne isporučuju na kućne adrese?

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Od ovoga će tjedna pošiljke koje se preko Hrvatske pošte šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov kućni kovčežić (sandučić, kaslić) ili za njih nije plaćena dostava na adresi, biti posebno naznačene na novim obavijestima.

Obavijest će sadržavati točan način i mjesto isporuke pošiljke, a najčešće je riječ o artiklima koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. U pitanju su pošiljke za koje pošiljatelj ne plaća isporuku, odnosno dostavu na ruke korisnika, javili su iz Hrvatske pošte.

Takve se pošiljke mogu dostaviti na adresu primatelja samo u slučajevima kada njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na kovčežiću. Ako pošiljka ipak ne stane u sandučić, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispijeću pošiljke. Za većinu takvih pošiljki i malih paketa nije plaćena usluga obične pismovne pošiljke, a  dimenzijama i oblikom su često veće od otvora na kovčežićima. 

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti ( https://www.hakom.hr/ ) koja, među ostalim, prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress. Nadzorom je utvrđeno da podatci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem našeg sustava za praćenje ( https://posiljka.posta.hr ), to znači da je riječ o običnoj pošiljci.

Iz HP-a napominju da se pošiljke iz Kine, zbog uvjeta izazvanih pandemijom, i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima, a upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci, te će uskoro biti otpremljene primateljima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.