Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kojić: "Kamata za golemi Holdingov kredit skočila za 50 posto, grad to neće moći izdržati"

08.02.2023.

13:48

Autor: Radio Sljeme

Slavko Kojić, predsjednik stranke BM365

Slavko Kojić, predsjednik stranke BM365

Foto: Željko Hladika / Pixsell

Više od 50 posto skočila je kamata na kredit od 240 milijuna eura, koji je Holding podignuo u rujnu prošle godine. To se moglo izbjeći, no zbog nesposobnosti gradske uprave i Holdinga, grad se nalazi pred financijskim kolapsom, poručili su u stranci Bandić Milan 365, koja će tu temu nametnuti na sljedećoj sjednici Gradske skupštine.

Prva rata kredita stiže na naplatu 1. ožujka ove godine, druga rata početkom rujna. Obje će stajati 4 milijuna eura više nego što je dogovoreno u trenutku podizanja kredita, upozorava predsjednik stranke Bandić Milan 365 Slavko Kojić.


- Ako gledamo ukupno razdoblje otplate kredita od 7 do 11 godina, tada dolazimo do spoznaje da je na Gradskoj skupštini deklarirano 492 milijuna kuna, a sada smo već na 750 milijuna kuna. Dakle, Grad Zagreb već sada treba vratiti 250 milijuna kuna više nego što je dogovoreno. To su stvari koje su nepodnošljive - napominje Kojić. 


Podsjeća da su kao zalog za kredit dane vrijedne nekretnine površine veće od 700 tisuća četvornih metara, koje su mogle biti prodane ili stavljene u funkciju.


- Da se to monetiziralo i da su vratili kredite koji su se refinancirali, mi danas ne bismo imali niti ovaj kredit od 240 milijuna eura, niti kamate od 750 milijuna kuna - tvrdi nekadašnji šef gradskih financija. 


Boji se Kojić da grad neće moći servisirati spomenuti kredit, budući da se zadužio po promjenjivoj kamatnoj stopi koja nezaustavljivo raste. Smatra da bi bilo bolje da je grad prodao nekretnine koje ne koristi, poput Gredelja i Zagrepčanke, i tim novcem namirio golemi kredit. Što se tiče Holdinga, Kojić bi ga vratio na početne postavke.


- Podružnice ne mogu biti u Holdingu, treba ih vratiti natrag. To je recimo bila Bandićeva greška i mi se u tome nismo slagali. Ali on je imao vlast i provelo se onako kako je on htio. Podružnice bi trebalo ponovno izdvojiti i proglasiti ih trgovačkim društvima. Holding bi trebao biti majka, a sva ta trgovačka društva kćeri. To vam je tako svugdje u svijetu. Onda bi se znalo tko vozi traktor, a tko otvara kapiju - slikovito je opisao Kojić. 


Bivši Bandićevi suradnici s ovim prijedlozima stižu na sljedeću sjednicu Skupštine, koja bi se trebala održati 23. veljače. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici