Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kolektivnim pregovorima do sistematizacije Zagrebačkog holdinga

26.11.2018.

20:00

Autor: Krešimir Vešnik

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

O unapređenju organizacije radnih mjesta u trgovačkim društvima u vlasništvu Zagreba, jučer se raspravljalo na tematskoj sjednici Gospodarsko - socijalnog vijeća u Gradu Zagrebu. Predložen je proces kolektivnih pregovora unutar Zagrebačkog holdinga kako bi se napravila sistematizacija radnih mjesta.

Gospodarsko - socijalno vijeće sastoji se od predstavnika grada, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikata više razine. Oni su se jučer okupili da bi pokrenuili stvari s mrtve točke kada je riječ o sistematizaciji u Zagrebačkom holdingu, ističe dopredsjednik Vijeća, Darko Kleinberger, Poanta je bila u tome da smo mi tražili tematsku sjednicu isključivo zato da krenemo s mrtve točke zbog toga što je i zbog organizacije poslova i zbog situacije na tržištu rada i zbog svih novih poslova koji su se pojavili, potrebno je osuvremeniti organizacijski i sistematizacijski Zagrebački holding i ako to uskoro ne napravimo ostat ćemo bez radnika. Pokrenule su se stvari s mrtve točke i pretpostavljam da će predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga reagirati kako treba i da ćemo pokrenuti i ono kako treba. 

Kleinberger je napomenuo i što bi se sve trebalo osuvremeniti, Treba, jednostavno, karte radnih mjesta izmijeniti u skladu s vremenom i prostorom. Danas je potpuno novo doba, a nama su karte radnih mjesta unazad 20 godina iste; to treba osuvremeniti, a potrebno je i riješiti broj izvršitelja. Nije isto danas pokrivat 30-40 tisuća parkirnih mjesta i prije dok ih je bilo 10 tisuća. A da ne pričam o Čistoći i Adventu koji je zahtjevno područje za čistače i to treba riješiti na zadovoljavajući način. 

A da bi se ostvarila sistematizacija, Vijeće je predložilo proces kolektivnih pregovora, Nije na Gradsko - socijalnom vijeću (GSV-u) da dalje taj proces provodi na operativnoj razini. GSV je odradio svoju ulogu time što je pokrenuo komunikaciju s mrtve točke. Dalje se očekuje od socijalnih partnera, od sindikata i od uprave Zagrebačkog holdinga da nastavi s tim procesom, rekao je predsjednik Vijeća, Igor Škrgatić.

Kada bi trebali početi pregovori još se ne zna, ali se svi, zbog dobrobiti radnika, nadaju da će to biti što prije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.