Hrvatski radio

Radio Sljeme

Koliko će trajati radovi na mostu Sava?

30.09.2021.

14:55

Autor: Krešimir Vešnik

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon jučerašnjih kilometarskih kolona, na Mostu Sava na autocesti Zagreb - Macelj, situacija je danas mirnija. Vozi se novom regulacijom prometa. Razlog je, podjsećamo, oštećenje jednog ležaja konstrukcije zbog čega je most neko vrijeme bio zatvoren za promet.

"Prvi puta, od 2004. od kada smo koncesionari, susrećemo se s ovakvim problemom" ističe predsjednik uprave društva Autoceste Zagreb - Macelj, Miloš Savić - ... da dođe do pucanja ležaja, a da mi to nismo uočili. Nije neuobičajeno da dođe do oštećenja ležaja, međutim neuobičajeno je da nije bilo nikakvih naznaka oštećenja.

Autocesta se pregledava devet puta na dan - Tako su i uočene vibracije. Jučer, kada je ophodnja prolazila, uočila je te vibracije i odmah je pokrenut cijeli postupak - nastavio je Savić.

Sada preostaju, naravno, radovi na samom mostu, a do kada će oni trajati još se ne zna - U ovom momentu tehničke službe i projektanti vrše detaljan pregled mosta. S obzirom na to da se radi o ležaju kao standardiziranog proizvoda nego se on mora proizvesti, a za to će trebati neko vrijeme. Provjeravaju se sve mogućnosti koje se mogu napraviti da se promet uspostavi što prije - rekao je predsjednik uprave.  

Zbog toga se vozi dvosmjerno zapadnim kolnikom. A jučerašnje gužva, u jednom trenu, dugačka i više od 12 kilomatara, mnoge je građane koji su zapeli u njoj dovela do ludila.

Jedno od rješenja je pak izgradnja mosta preko Save, alternativnog pravca između Zaprešića, stare samoborske i autoputa Zagreb- Ljubljana, napominje gradonačelnik Zaprešića Željko Turk Vjerujemo da će taj most biti u mjerema za oporavak iz europskih fondova, i da će on biti naša realnost za dvije do tri godine. 

Vrijednost toga mosta bi bila oko 600 milijuna kuna, zaključuje Turk, a povezivao bi Zaprešić i Bestovje.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.