Hrvatski radio

Radio Sljeme

Koliko je Zagreb bučan grad?

11.08.2022.

15:51

Autor: Zagrebački dnevnik

Zagreb

Zagreb

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Držanje domaćih životinja na području grada strogo je zabranjeno, osim u određenim zonama gdje je pod posebnim uvjetima to dopušteno. To, međutim, nije slučaj s Vaganačkom ulicom u Kustošiji, čiji stanari se žale na buku koju mjesecima proizvode susjedove guske. Buka je sastavni dio života u gradu poput Zagreba, no pitanje je koliko ona zapravo dugoročno utječe na naše zdravlje? 

Nema institucije kojoj se Vilim Harapin iz Vaganačke ulice u Kustošiji nije obraćao za pomoć u rješavanju problema glasnih gusaka koje je njegov susjed smjestio u svoje dvorište. Iz Grada su nam početkom lipnja potvrdili da su komunalni redari obišli navedenu lokaciju te da će postupiti u skladu s propisima Odluke o komunalnom redu. No od tada se, kaže nam gospodin Harapin, nije dogodilo ništa. Iako Vaganačka ulica spada u zonu zabrane držanja domaćih životinja, glasne guske i dalje su tamo, a gospodin Harapin noćima ne spava. 


- One grakću u svako doba noći. Ne mogu reći da galame cijelu noć, ali javljaju se u svako doba noći. Toliko su glasne da nema šanse da te ne probude. S obzirom da zbog ljetnih temperatura svi spavamo s otvorenim prozorima, mene probude tijekom noći 5 do 6 puta - požalio se u našem programu gospodin Harapin.  


Upravo je buka jedna od glavnih "smetnji" života u gradu, osobito u ljetnim mjesecima kada Zagreb postaje veliko gradilište okupirano teškom mehanizacijom. Kopa se i ruje u gotovo svakom dijelu grada pa je razina buke nešto veća nego inače, kazala je u razgovoru za Radio Sljeme primarijus Matijana Jergović, specijalistica zdravstvene ekologije pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 


- Dugoročna izloženost buci može utjecati na probavni sustav, a posljedice su kronični zatvor pa čak i čir na želucu. Buka negativno utječe i na endokrini sustav, što kod žena može poremetiti menstrualni ciklus, a da ne govorimo koliko kontinuirana izloženost buci utječe na krvožilni sustav, osobito na promjenu krvnog tlaka. Najvažnije je da dugoročna buka utječe na cjelokupno čovjekovo funkcioniranje, na koncentraciju, na umni rad, na zapažanje zvučnih signala pa čak i na komunikaciju - ističe doktorica Jergović.  


U skladu s tim Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" redovito mjeri razinu buke na području grada, osobito na onim najkritičnijim mjestima poput užeg gradskog središta te u područjima mješovite gradnje. Napravljena je čak i strateška karta buke Grada Zagreba koja je dostupna na internet stranici Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. Činjenica je da život u gradu sa sobom nosi brojne prednosti, ali i mane. Jedna od njih svakako je i buka. Ukoliko istu uzrokuju pojedinci kao primjerice u Vaganačkoj ulici u Kustošiji, slučaj treba prijaviti nadležnim tijelima. Ako ste, pak, u zoni gdje je buka sastavni dio života, ne preostaje vam ništa drugo nego preseliti ili staviti čepiće u uši i maštati o nekom mirnijem okruženju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici