Hrvatski radio

Radio Sljeme

Koliko se energije troši u gradskim četvrtima?

16.08.2022.

16:09

Autor: Radio Sljeme

Ilustracija - struja i potrošnja

Ilustracija - struja i potrošnja

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Energetski atlas i Energetska obnova zgrada javne namjene, nove su aplikacije na Energetskom info centru grada Zagreba. Dodane su na već postojeću o izračunu solarnog potencijala krovova. Njome građani mogu izračunati trošak i ušteda nakon postavljanja solarnih panela na svoje krovove. 

Više no ikad potrebne su informacije o potrošnji energenata, stoga je gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio Energetski atlas koji prikazuje potrošnju četiri energenta po gradskim četvrtima i mjesnim odborima - Govorimo o električnoj i toplinskoj energiji, prirodnom plinu i vodi. Radi se o interaktivnom alatu koji vizualno povezuje prostorne karakteristike potrošnje energenata i prikazuje ih u fizičkom prostoru grada. Temelji se na bazama potrošnje energije i vode za kućanstva te poduzetništvo. 

U mapi za Energetsku obnovu zgrada javne namjene mogu se pak vidjeti sve zgrade u vlasništvu Grada koje su obnovljene, obnavljaju se ili se tek planiraju energetski obnoviti - Htjeli bi da građani mogu pratiti na koji način grad unapređuje energetsku učinkovitost svojih javnih zgrada: vrtića, škola, zgrada gradske uprave, kulturnim ustanovama... - rekao je gradonačelnik.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.