Hrvatski radio

Radio Sljeme

Koliko smo slični starim Rimljanima? Naučite na Kuzelinu!

26.09.2021.

13:12

Autor: Magdalena Pongrac

Koliko smo slični starim Rimljanima? Naučite na Kuzelinu!

Koliko smo slični starim Rimljanima? Naučite na Kuzelinu!

Foto: - / -

Dan je otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin. Održava se sedmi put, a cilj mu je popularizacija ovog najpoznatijeg nalazišta u Sesvetskom prigorju. Namijenjen je svima koji kroz edukativno-zabavne radionice žele upoznati antički svijet sesvetskih Rimljana.

Legionari, senatori, vojnici s mačevima, govornici u togama, keramičari i rimski dizajneri - svi su se oni smjestili na istočnoj strani Medvednice. Dio je to današnje sličice s arheološkog nalazišta Kuzelina, koja posjetitelje vraća u 3. i 4. stoljeće.

U nemirnim vremenima, osim mačeva, Rimljanima je u obrani pomagala kornjača - kaže ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle - i poziva građane da na Kuzelin dođu vidjeti posebnu formaciju rimske vojske inspiriranu tom životinjom.

Vojne taktike tek su dio programa koji male, ali i velike, očekuje na radionicama rimskog svakodnevnog života. Posjetitelji kroz njih mogu usporediti koliko su slični Rimljanima. Radionice su besplatne i traju do 17 sati, a do šarenog nalazišta možete automobilom ili planinarskom stazom.

Ravnateljica Morena Želle o Kuzelinu i radionicama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.