Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kome se javiti za naknadu štete zbog nevremena?

16.05.2019.

13:50

Autor: Magdalena Pongrac

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon olujnog nevremena koje je poharalo Zagreb, zbrajajaju se štete na automobilima i stambenim zgradama. Kome štetu treba prijaviti i kako je evidentirati da bi se ostvarila naknada doznali smo u našoj emisiji Gradska posla.

Automobili pod stablima i oštećeni limeni krovovi prizori su koji su početkom tjedna bili slika Zagreba. Vjetar koji je puhao i do 101 kilometar na sat građanima je prouzročio materijalnu štetu. Kakva je procedura pri prijavi štete na stambenim zgradama rekla je glasnogovornica Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva, Marija Sesler - Suvlasnici odnosno predstavnici stanara obraćaju se našim područnim službama. Naši referenti rade troškovnike i tu se evidentira sve što je potrebno da bi se zgrada vratila u prvobitno stanje. Nakon toga se troškovnici dostavljaju osiguranju koje odobrava naknadu štete i ta se sredstva uplaćuju na pričuvu i mogu se koristiti isključivio u svrhu popravaka zbog štete.

Kad su u pitanju štete na automobilima, kojih je dosad zabilježeno više od 150, procedura je nešto drugačija - Ako je nekome stradao auto zbog pada crijepa, krova ili nečega drugoga, vlasnik automobila treba se javiti policiji gdje dobiva policijski zapisnik i policija radi očevid. Osoba se mora javiti i predstavniku suvlasnika zgrade kako bi dobio izjavu da on sam nije suvlasnik zgrade. Ta izjava treba biti ovjerena i onda oštećena osoba ide izravno prema osiguranju.

Roka za prijavu štete još uvijek traje, trenutačno je u tijeku njezino popisivanje nakon čega slijede isplate naknada, a za sva pitanja građani se mogu obratiti Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.