Hrvatski radio

Radio Sljeme

Koncerti, roboti i punk stižu na Gornji Grad

24.09.2015.

14:02

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U idućih desetak dana Gornji Grad bit će živo središte mnogih koncerata, performansa, radionica, izložbi koje će se održavati pod okrijljem inicijative "Na Gornjem Gradu", koja spaja programe triju manifestacija - koncerte "Gričevanja", robotičke performanse "Device--arta" i punk teme.

Nova inicijativa okupila je programe triju događanja koja su tradicionalno vezana za gornjogradski prostor, a svi programi će biti besplatni za posjetitelje. To je zajednički projekt udruge Kontejner - biroa suvremene umjetničke prakse, tvrtke Kupole - bolje od šatora i Galerije Klovićevi dvori. "Gričevanje", najveći besplatni festival urbane glazbe i kulture u Zagrebu, od 2011. predstavlja relevantna imena regionalne glazbene scene, a prostor daje i mladim glazbenicima.

Festival večeras otvara koncert splitske grupe TBF na krovu garaže Tuškanac, na kojem će prvi put u Zagrebu izvoditi pjesme s novog albuma "Danas sutra".

Idućih dana svirat će zagrebačke grupe "Killed a Fox" i "Baden Baden", te "Pavel", "Stonebridge", "Cojones & Gatuzo", kantautor Miki Solus i mnogi drugi, a festival zatvara 4. listopada osječki freestyler Kandžija u pratnji "Golih žena" i mlade tuzlanske reperice Sassje.

Svake večeri nakon koncerata na Gradecu se održavaju after party i DJ nastupi.

Device--art" je međunarodni trijenalni festival robotike, gadgeta i naprava koji od prvog izdanja, 2004. godine, spaja umjetnost i tehnologiju.

Za svoje peto izdanje na Gradecu i u Galeriji Klovićevi dvori, festival je pripremio robotičke performasne, predavanja, radionice i zvučne 'device art' instalacije kanadskih i regionalnih umjetnika.

Space Festival, unplugged glazbeni festival u kuli Lotrščak, u svom se drugom izdanju, od 24. do 26. rujna, odžava na temu "40 godina punka". Na festivalu će se predstaviti punk grupa nove generacije "Abergaz", održati tribina "Zašto je punk i nakon 40 godina još živ" koju će voditi Dubravko Jagatić te će se, kao 'Lutajući DJ Zdena', predstaviti Zdenko Franjić, promotor alternativne i inovativne glazbe,
glazbeni izdavač, izdavač stripova, poezije, glazbenik i pjesnik.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.