Hrvatski radio

Radio Sljeme

Konferencija "Gospodarstvo u fokusu" na lokalnom nivou!

03.03.2017.

12:51

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glavna tema je "Županije - nositelji regionalnog razvoja". Okupljeni sudionici trebali bi upozoriti na probleme s kojima se susreću gospodarstvenici na lokalnoj razini ali i ukazati na sve mogućnosti gospodarskog napretka u županijama.

Hrvatska zajednica županija u suradnji sa poslovnim tjednikom Lider organizirala je konferenciju, a pokrovitelji cijelog događaja su predsjednik Hrvatsko sabora Božo Petrov te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Sadašnji stupanj funkcionalne i fiskalne decentralizacije u Hrvatskoj ne osigurava djelotvornu opskrbu svih građana kvalitetnim javnim dobrima i uslugama na lokalnoj razini, izjavio je predsjednik zajednice županija i župan Šibensko-Kninske Županije Goran Pauk, te dodao da takva situacija ne omogućuje ravnomjeran gospodarski razvoj zemlje i ne daje priliku građanima da sami odlučuju o neposrednoj životnoj okolini.

"Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave raspolažu razmjerno malim prihodima, zbog čega mogu malo utjecati na javne rashode. Porezne autonomije za jedinice lokalne i regionalne samouprave gotovo nema, a porezni prihodi pod snažnim su utjecajem nositelja ekonomske politike na središnjoj razini. Porez na dohodak, najvažniji za jedinice lokalne i područne samouprave, vrlo je promjenjiv i znatno se smanjio u posljednje četiri godine."

Naglašeno je da županijske razvojne agencije i županije s minimalnim troškovima za državni proračun izvlače najviše sredstava iz fondova Europske unijeFunkcionalnom decentralizacijom županijama bi se prepustila mjerodavnost za mnogo područja, a ona je i preduvjet za reformu fiskalnih odnosa.

Brojni su se sudionici konferencije složili da bi sveobuhvatna reforma trebala revidirati sve aspekte odnosa između središnje vlasti s jedne strane i lokalne i regionalne samouprave s druge strane. Pritom županije žele preuzeti veći dio odgovornosti, mjerodavnosti i posla te zaista biti odgovorne za cjelovit regionalni razvoj.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.