Hrvatski radio

Radio Sljeme

Konsolidirani dug Zagreba 8,2 milijarde kuna

28.10.2021.

14:20

Autor: Mario Mihaljević

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je u četvrtak kako su financijske analize pokazale da je konsolidirani dug grada 8,2 milijarde kuna, a dospjele obveze 860 milijuna kuna, istaknuvši da je to rezultat činjenice da je Zagreb trošio više novca nego što je imao.

Tomašević je podatak o konsolidiranom dugu grada iznio za govornicom Gradske skupštine na aktualnom satu, odgovarajući na upite oporbenih zastupnika.

-Dug se odnosi samo na dugove financijskim institucijama i državi, a od ukupnog iznosa najveći dio duga je Zagrebačkog holdinga, 4,9 milijuna. Dug grada je 2,4 milijarde kuna, a 0,9 milijardi kuna je dug ZET-a-, kazao je i dodao da, povrh toga, dospjele neplaćene obveze grada iznose 860 milijardi kuna. 

Te je podatke Tomašević nabrojao odgovarajući zastupnicima oporbe, istaknuvši da je gradskim vlastima “dosta njihovog soljenja pameti", nazvavši apsolutno licemjernima njihove kritike zbog neplaćanja dugova.

-Zagreb je trošio više nego što je imao u proračunu-, ustvrdio je Tomašević u izjavi novinarima i dodao da je dug grada jednak njegovim godišnjim prihodima. Objasnio je da je takav iznos duga napravljen unatoč zakonskoj zabrani da dug prelazi više od 20 posto godišnjih prihoda.

-Zagrebački holding radi različite projekte za grad, vrtiće, garaže, stambene zgrade, koje onda unajmljuje Grad Zagreb i tako se prikriveno zadužuje-, istaknuo je. Na pitanje kako misli grad izvući iz te situacije, Tomašević je izjavio kako su sve opcije na stolu, a da će detalji o promjenama biti prezentirani u sljedeća dva tjedna.

-Za sada ne bih ništa najavljivao unaprijed, apsolutno je sve na stolu da se izvučemo iz ove situacije-, poručio je i ocijenio da je za grad, od ukupnog duga, veći problem način njegovog servisiranja, odnosno kratkoročni dug koji uskoro dolazi na naplatu. 

Tomašević je istaknuo da će grad, unatoč tome, funkcionirati, ali ga ne mogu ostaviti više s ovakvim modelom, što se tiče grada i gradskih poduzeća. 

Upitan razmišlja li o uvođenju online nastave u školama zbog stanja s pandemijom, odgovorio je kako Grad još uvijek nije razmatrao da se nakon sljedećeg tjedna nastavi online nastava. 

-Mislim da su to krajnje mjere i volio bih da ih se izbjegne-, poručio je i najavio da će se o svemu nastaviti konzultirati s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.