Hrvatski radio

Radio Sljeme

Korisni savjeti za umirovljenike

04.02.2016.

12:15

Autor: N.D.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U gradu je pokrenut pilot projekt namijenjen informiranju starijih osoba o njihovim pravima. Zadnji popis stanovništva pokazao je da starimo. Udruga PROMEZA zato je na tom području pokrenula seriju tribina za umirovljenike na kojima mogu dobiti korisne informacije.

Gledano po gradskim četvrtina u Zagrebu, na temelju Popisa stanovništva iz 2011. godine, tendencija je starenja naročito izražena u četvrtima Donji Grad i Gornji Grad - Medveščak. Indeks starenja u četvrti Donji Grad je 240.5, a u četvrti Medveščak 193.4. Dostupnost informacijama o njihovim pravima većem dijelu starijih osoba je otežana zbog njihove lošije mobilnosti i nedostatne informatičke pismenosti.

Pozvani su svi koji žele saznati pripada li im neko pravo, mogu li dobiti dodatak na mirovinu ili ako imaju problema s dokumentacijom. Marijana Zrinski iz Udruge PROMEZA kao primjer navodi novčanu pomoć. Osobe koje imaju 1500 kuna ili manju mirovinu mogu dobiti pomoć od 200 do 400 kuna mjesečno. Ne znaju niti da mogu dobiti doplatak za njegu, primjerice jednokratnu pomoć za ogrijev, prehranu u pučkoj kuhinji - ističe Zrinski. 

Prva tribina održana je danas u Sindikatu umirovljenika, a iduća će biti već u četvrtak 11. veljače u Mjesnom odboru Petar Zrinski kod Britanskog trga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.