Hrvatski radio

Radio Sljeme

Košak: "Ponovna uporaba mora biti još dostupnija građanima!"

05.06.2023.

11:03

Autor: Radio Sljeme

Re-Use

Re-Use

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Besplatno popravljanje bicikla, manjih komada namještaja i elektroničkih aparata, razmjena odjeće i obuće, učenje osnova šivanja i pokrpavanja, sve to nudi prvi Festival ponovne uporabe koji počinje danas i traje do četvrtka. Prigodno, Festival počinje na Svjetski dan zaštite okoliša, s obzirom da se godišnje u svijetu proizvede 460 milijuna tona plastike. 

Organizator Festivala je Zelena akcija kojoj je cilj osvijestiti građane o važnosti ponovne uporabe koja štiti okoliš i štedi novac, ističe Marko Košak iz Zelene akcije. 


- Projekt se zove "Communities go circular" i mi smatramo da puno, primjerice elektroničkih uređaja ili namještaja, ne treba uopće završiti u reciklaži, već se mogu popraviti i obnoviti, a onda donirati nekome ili prodati po sniženim cijenama, a tu je i taj koncept "Re-Use" centra za kojeg se nadamo da će ga grad Zagreb imati u narednih par godina. Mi u sklopu Festivala imamo i aktivnosti za građane, ali s druge strane imamo i kampanju prema nositeljima odluka da učine ponovnu uporabu još šire dostupnom i da građani imaju veću mogućnost za ponovnu uporabu, a ne da su samo bombardirani jednokratnim materijalima sa svih strana, istaknuo je Košak. 


Iz Akcije su zadovoljni odazivom građana, a doznajemo i koje aktivnosti mogu očekivati posjetitelji.


- U ponedjeljak organiziramo, u Centru mladih Ribnjak, radionicu koju zovemo Repair cafe, odnosno možemo to nazvati nekakvim servisom za popravljanje uređaja ili komada namještaja. U utorak smo u Maksimiru, točnije u Centru za kulturu i informacije Maksimir, gdje održavamo čak dvije aktivnosti. Prva je radionica izrađivanja voskomota - višekratne folije za pakiranje hrane, a druga je zapravo edukacija gdje će posjetitelji naučiti osnove šivanja. U srijedu je takozvani SWAP party, odnosno party razmjene odjeće. A u četvrtak, između 17 i 20 sati, pozivamo građane koji žele ili unaprijediti funkcionalnost svojeg bicikla, podmazati nešto ili jednostavno ako imaju neki kvar, da slobodno dovezu svoj bicikl, rekao je Košak. 


Aktivnosti će se održati u Zelenoj akciji, Centru mladih Ribnjak i Centru za kulturu i informiranje Maksimir, a prijava je potrebna za sve aktivnosti osim na popravak bicikla i razmjenu odjeće. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici