Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kosor "Grad je učinio puno za osobe s invaliditetom, no može i više"

03.12.2015.

16:59

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor primio je predstavnike udruga te naglasio da postoji još puno toga što grad može učiniti kako bi im se olakšao život.

Očekuje da će Grad u novu Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom ugraditi sve one prijedloge koje je odbor UN-a dao Hrvatskoj, a odnose se na lokalnu upravu. Predsjednica Savez društava distrofičara Hrvatske Marica Mirić istaknula je da u segmentu prijevoza još uvijek nisu u potpunosti zadovoljni, naglasivši da je nužno da tramvaji dobiju rampe da se može lakše u njih ući i da se premosti razmak između tramvaja i stajališta.

Potrebno je uvesti i novih 60 tramvaja i nabaviti posebno prilagođena nova vozila jer Zagreb ima sve više zaposlenih osoba s invaliditetom što im daje fantastičnu kvalitetu života i što u suštini društvo i Zagreb čini gradom za sve. Izjavila je Marica Mirić.

Darinko Kosor istaknuo je da, unatoč tome što Grad zbog nove porezne politike Vlade ostaje bez 800 milijuna kuna - proračun Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom ostaje na istoj razini te će biti neznatno uvećan za dio stipendija koje su povećali. Ustvrdio je da se primjedbe predstavnika raznih udruga najviše tiču prometa te da su dobili obećanje od Gradske uprave i gradonačelnika da će se iznajmiti određeni broj vozila dok ne nabave nova putem javnih natječaja koji traju jako dugo. Osigurat će se i lakši prilaz stajalištima i niskopodni tramvaji te dodatna nabava vozila za invalide.

Najavio je da će nova Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom na Skupštini biti polovicom iduće godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.