Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kovačević: "Zagrebačke ceste nam gule kožu!"

20.02.2019.

13:01

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Matija Habljak/PIXSELL

foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

"Zagrebačke ceste drže monopol u asfalterskim radovima u gradu te dižu cijene i "gule kožu" proračunima vijeća gradskih četvrti". Tvrdi to vijećnik Gradske četvrti Trnje, Pero Kovačević. Poslao je pismo gradonačelniku o nerealnoj i neekonomskoj praksi tvrtke Zagrebačkog holdinga.

Svoje je tvrdnje Pero Kovačević potkrijepio konkretnim primjerima razlike u cijeni radova: 

- Recimo, prošle godine vam je na Vrbiku trebala biti asfaltirana ulica koja nema ni 300 metara kvadratnih, Vrbik 33a, procjena je bila troškovnik 215 tisuća kuna. Ove godine je to poraslo i iznosi 424 tisuće kuna. Ista je varijanta za cestu ispod Mosta slobode pristupnu koja je, prema procjeni Zagrebačkih cesta, 161 tisuću kuna dok, prema procjeni tržišne forme, ona iznosi 50 tisuća kuna - navodi Kovačević.

Reagirali su priopćenjem iz "Zagrebačkih cesta":

- U potpunosti odbacujemo insinuacije i netočne navode iznesene od strane g. Kovačevića 20. veljače 2019. u programu Radio Sljemena, na temu izvedbe radova na cestama koje podružnica Zagrebačke ceste izvodi za Grad Zagreb.

Ovim putem želimo Vam skrenuti pažnju na netočnosti koje g. Kovačević iznosi govoreći o vrijednosti radova po pojedinim ulicama, a kako slijedi:

 1.    Poljička ulica – prema navodu g. Kovačevića vrijednost radova je 414,25 kn/m2

Uvidom u troškovnik vidljivo je da se radi o obnovi postojeće ulice s nogostupom. Vrijednost Poljičke ulice iznosi 552,50 kn/m2.

U tu cijenu uključeno je rušenje postojećeg asfalta, iskop i zamjena tampona, rušenje i ponovna postava velikih i malih rubnjaka, postava kanalica, izrada dva sloja asfalta na kolniku i nogostupu,  izrada horizontalne signalizacije, postava aluminijskih stupića „tip Zagreb“ i izbočina za smirivanje prometa te prilagođavanje i zamjena poklopaca komunalnih instalacija na novoj niveleti.

2.    Koranska ulica – prema navodu g. Kovačevića vrijednost radova je 720,00 kn/m2

Uvidom u troškovnik vrijednost radova Koranske ulice iznosi 434,50 kn/m2.

U tu cijenu uključeno je rušenje postojećeg asfalta, iskop i zamjena tampona, rušenje i ponovna postava velikih rubnjaka, izrada dva sloja asfalta na kolniku,  izrada horizontalne signalizacije, te prilagođavanje i zamjena poklopaca komunalnih instalacija na novoj niveleti

3.    Unska ulica  – prema navodu g. Kovačevića vrijednost radova je 1.950,00 kn/m2

Uvidom u troškovnik vrijednost radova Unske ulice iznosi 584,20 kn/m2.

U tu cijenu uključeno je rušenje postojećeg asfalta, iskop i zamjena tampona, rušenje i ponovna postava velikih i malih rubnjaka, izrada dva sloja asfalta na kolniku i nogostupu  te prilagođavanje i zamjena poklopaca komunalnih instalacija na novoj niveleti.

4.    Plivska ulica  – prema navodu g. Kovačevića vrijednost radova je 456,25 kn/m2 (nogostup)

Uvidom u troškovnik vidljivo je da se ne izvode radovi na nogostupu, već na uređenju kolnika ulice, a vrijednost radova iznosi 485,50 kn/m2.

U tu cijenu uključeno je rušenje postojećeg asfalta, iskop i zamjena tampona, rušenje i ponovna postava kanalica i velikih rubnjaka, izrada dva sloja asfalta na kolniku, prilagođavanje i zamjena poklopaca komunalnih instalacija na novoj niveleti, krčenje grmlja i šiblja te humusiranje zelenih površina.

5.    II. Vrbik  – prema navodu g. Kovačevića vrijednost radova je 680,00 kn/m2

Uvidom u troškovnik vrijednost radova na uređenju nogostupa ulice II. Vrbik je 525,44 kn/m2

U tu cijenu uključeno je rušenje postojećeg asfalta, iskop i zamjena tampona, rušenje i ponovna postava velikih i malih rubnjaka, kolnih ulaza, izrada dva sloja asfalta na nogostupu, prilagođavanje i zamjena poklopaca komunalnih instalacija na novoj niveleti, te postava 81 aluminijskog stupića „tip Zagreb“.

6.    Ulica Cvijete Zuzorić  – prema navodu g. Kovačevića vrijednost radova je 2.100,00 kn/m2 (nogostup)

Uvidom u troškovnik vrijednost radova u ulici Cvijete Zuzorić utvrđeno je da se radi na uređenju ulice i nogostupa, a ne samo nogostupa kako se gore navodi, vrijednost radova iznosi 487,94 kn/m2.

U tu cijenu uključeno je rušenje postojećeg asfalta, iskop i zamjena tampona, rušenje i ponovna postava velikih i malih rubnjaka, izrada dva sloja asfalta na nogostupu i kolniku, prilagođavanje te zamjena poklopaca komunalnih instalacija na novoj niveleti.

7.    Ulica Vrbik 33-33a 

Prema navodu g. Kovačevića procijenjena vrijednost radova u 2018. godini bila je 215.000,00 kn a u 2019. godini iznosi 424.000,00 kn. Gore navedeno ne odgovara istini jer  g. Kovačević uspoređuje troškovnik iz 2018. godine s vrijednošću radova bez PDV-a s troškovnikom iz 2019. godine u koji je uključen PDV, i koji je uvećan za radove uređenja i asfaltiranja parkirališta (250 m2 sa pripadajućom horizontalnom signalizacijom), upravo na zahtjev Vijeća gradske četvrti.

G. Kovačević navodi da je prosječna cijena uređenja ulice 200,00 kn po m2. Za tu cijenu moguće je izvršiti skidanje (frezanje) postojećeg asfalta debljine 5 - 6 cm s uređenjem posteljice, izradom novog sloja asfalta debljine 5 - 6 cm te podizanja komunalnih instalacija na visinu novog asfalta. Kako je vidljivo iz gore navedenih radova po ulicama, na svakoj od njih izvode se puno veći zahvati (iskopi, tampon, veliki i mali rubnjaci, kanalice, dva sloja asfalta, uređenje nogostupa, signalizacija i sl.) te je nemoguće na taj način urediti ulicu po cijeni od 200,00 kn/m2.

Nadalje, g. Kovačević je očito pomiješao jedinice mjera m i m2 te nam nije jasno kojim je to metodama ekonomske analize izračunao vrijednost uređenja ulica po cijeni od 720,00 kn/m2, 1.950,00 kn/m2 odnosno 2.100,00 kn/m2 - navodi se u pripćenju "Zagrebačkih cesta".

U međuvremenu se ponovno oglasio i sam Pero Kovačević koji, pak, ustraje u svojoj tvrdnji da Zagrebačke ceste neopravdano podižu cijene radova.

Cjelokupan razgovor poslušajte u privitku.

Radio_SLjeme

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.