Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kožić: "Manje za plaće, više za gospodarstvo"

22.05.2020.

13:57

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Proračun Zagrebačke županije rebalansom će se smanjiti za 5% i iznosit će 463 milijuna kuna. No, u gospodarstvo će biti ubrizgano 85% više sredstava nego što je bilo planirano proračunom za 2020. godinu. Za takav će prijedlog župan Kožić tražiti podršku zastupnika županijske skupštine u srijedu.

Od početka godine do kraja travnja prihod od najizdašnijeg poreza u proračunu, onog na dohodak, porastao je za 5%, a u istom je razdoblju zaposleno još dvije tisuće ljudi. Nažalost, nije sve toliko ružičasto: skoro 6800 ljudi izgubilo je posao, a ukupni prihodi proračuna pali su za 17%. Zato je, u sklopu rebalansa, izmjenom kolektivnog ugovora, sa zaposlenicima dogovoreno da se regres i uskrsnica neće isplatiti, a još traju pregovori o smanjenju plaće za 7% na tri mjeseca. Gotovo 5 milijuna kuna više dobit će zdravstvo, a od rebalansa će profitirati i poljoprivrednici Zagrebačke županije. Župan Stjepan Kožić tvrdi da će ustrajati na svim kapitalnim investicijama u školstvu za koje je, u iduće dvije godine, planirano oko 140 milijuna kuna:

- Ono što će prvo biti u samoj izgradnji, ukupno oko 13 objekata, su dvorane Klinča Sela i Bedenica, zatim, škola Luka i značajno proširenje škole Pušća. -

Zanimljivo je da se, ni u jednoj stavci rebalansa proračuna ne nalazi potres koji je u ožujku protresao i županiju. Tamo se tek prikupljaju podaci od općina, a kraj tom poslu još se ne nazire. No, ono što se vidi izbliza su politička prepucavanja. Kožićeva zamjenica, ali iz redova SDP-a, Nadica Žužak, Kožića je u medijima prozvala za smjenu pročelnika iz kvote svoje stranke, unatoč dobrim rezultatima u svojim sektorima. Kožić odgovara:

- Nitko u Zagrebačkoj županiji neće dobiti otkaz. A ja pozivam sve pročelnike da rade posao za koji su plaćeni i da se ne bave politikanstvom -

Tvrdi da je podloga angažmana Nade Žužak u medijima isključivo politička:

- S obzirom da je prošla polovica mandata, u slučaju da se ja povučem, ne bi bilo izbora, već bi županica postala moja zamjenica. S obzirom da sam odbio njihov prijedlog, odlučili su me napadati preko medija, a koriste se lažima kao što su i ove -

Na dnevnom redu sjednice skupštine ukupno je 26 točaka, a odluka o tome hoće li ona biti virtualna ili zemaljska, bit će donesena ovisno o epidemiološkim mjerama.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.