Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kraj hipodroma ujedno je kraj konjičkog sporta u Hrvatskoj?

05.06.2019.

12:58

Autor: Magdalena Pongrac

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebački hipodrom, zbog izgradnje takozvanog Zagreb Cityja, trebao bi preseliti na novu lokaciju, najavio je gradonačelnik Milan Bandić. No iz konjičkog saveza se bune jer tvrde da Grad gubi javni hipodrom koji je okosnica konjičkog sporta u Hrvatskoj.

147 konja iz 5 konjičkih klubova s hipodroma do 1. prosinca treba iseliti, jer će pola milijuna tamošnjih kvadrata zamijeniti takozvani zagrebački Manhattan. Gradonačelnik Milan Bandić u našoj emisiji Zagrebi po Zagrebu rekao je da se škola jahanja neće ugasiti, nego preseliti, no na novoj lokaciji neće biti mjesta za većinu konja s hipodroma - Problem su tri konjička kluba i to ću idući tjedan riješiti s njihovim predstavnicima. Problem je 13 konja iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima koje ćemo smjestiti u dva kluba, u Čehe i Mlaku, a za preostalih 100-tinjak privatnih konja morat će se pobrinuti sami privatnici.

Predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza, Mladen Brezić, istaknuo je da lokacije u Mlaki i Čehima ne zadovoljavaju potrebe hipodroma te da je njegovo zatvaranje kraj konjičkog sporta u Hrvatskoj - Ovdje se razgovara o jdnom strateškom objektu koji, ako nestane, zauvijek će nestati hipodrom u Zagrebu i možemo se pozdraviti sa sportom kakvoga smo dosad imali. Ljudi su ogorčeni!

No gradonačelnik je na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine bio prilično jasan - Zar da zbog privatnih hobista koji imaju svoje konje, koje svugdje u svijetu treba platiti, držim pola milijuna kvadrata ledine, pustare, da ih ne aktiviram, ne zaposlim ljude, ne razvijam grad, ne napravim Zagreb City... radi 100-tinjak kljusina?!

Iz konjičkog saveza najavljuju da će se boriti za opstanak hipodroma. Mladen Brezić - Ja ću pokušati pridonijeti da konjički sport opstane, a ne da se preseli u neke privatne objekte koji ni po čemu ne zadovoljavaju one potrebe koje konjički sport treba. S druge strane, imate masu fotografija gdje gospodin Bandić ljubi te kljusine na hipodromu.

Grad će tako najam za držanje konja plaćati privatnicima, a kritike da gasi tradiciju dugu 70 godina, gradonačelnik je kratko prokomentirao - Vremena se mijenjaju! O tempora, o mores!

Građani će izmještanje hipodroma pokušati spriječiti peticijom koju je dosad potpisalo više od 4 tisuće građana. Organizatorica, suvoditeljica Zelenog odreda i potpredsjednica Udruge građana Sigeta, Gordana Pasanec - Jako veliki broj građana se javlja, jako veliki broj volonterki prikuplja potpise po cijelom gradu, a imamo i online peticiju. Bit će mnogo javnih osoba, snimaju se filmići i mislim da će prosvjed biti jako uspješan. Ovim putem zovem građane da dođu u što većem broju jer ovo je zadnja kap koja je prelila čašu nakon Trga žrtava fašizma, Sigeta, Trešnjevke i Savice.

Prosvjed će se održati u subotu u 10 sati na hipodromu, za vrijeme održavanja 64. Lipanjskog turnira - najstarijeg konjičkog natjecanja u Hrvatskoj, a potpisi se prikupljaju do 22. ovoga mjeseca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.