Hrvatski radio

Radio Sljeme

Krajem rujna raspisuje se novi natječaj za energetsku obnovu zgrada

23.09.2015.

11:46

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisat će 30. rujna novi natječaj za energetsku obnovu zgrada, vrijedan 50 milijuna kuna, najavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Energetskom obnovom kuće ili zgrade stanarima se troškovi grijanja ili hlađenja smanjuju za 30 do 60 posto. Zmajlović je raspisivanje tog novog natječaja za energetsku obnovu zgrada najavio prilikom obilaska zgrade koja se energetski obnavlja u Trnju, u Ulici Alexandera von Humboldta. Obnova te zgrade stoji 1,4 milijuna kuna, a Fond je sufinancira sa 40 posto. U sklopu obnove, zgrada će dobiti novu fasadu, krov, vanjsku stolariju i unutarnju rasvjetu zgrade.

Po završetku obnove za stan površine 60 četvornih metara troškovi će se smanjiti za 1416 kuna godišnje, kada se u obzir uzmu povećanje iznosa pričuve zbog obnove zgrade i niži troškovi za grijanje. Ta je zgrada sagrađena 1958. godine. Prije obnove imala je energetski razred E, a nakon završetka radova imat će razred C i uštedjet će 50 posto energije.

U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ističu kako je većina višestambenih zgrada u Hrvatskoj izgrađena do kraja osamdesetih i ima slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju. Vlada je prošle godine donijela Program energetske obnove višestambenih zgrada koji obuhvaća četiri koraka energetske obnove: energetski pregled i certificiranje, izrada projektne dokumentacije za projekt obnove i sam proces obnove te, dodatno, ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.