Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kreće se u rebalans gradskog proračuna, rezat će se gotovo svima

28.03.2020.

17:37

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

Foto: - / -

Zbog koronavirusa i potresa, u izradi je rebalans gradskog proračuna. Najavljena su rezanja u svim sektorima, jedino se s podrškom poduzetnicima i obrtnicima nastavlja dalje. Najavljeno je i rezanje plaća nekim zaposlenicima.

Od ponedjeljka za tristotinjak djelatnika Grada koji imaju dva puta veću plaću od prosječne u Hrvatskoj, ona će biti manja za 20%, rekao je gradonačelnik Milan Bandić:

"Ja sam odluku donio. Radi se o onim zaposlenicima koji imaju plaću dva puta veću od prosječne u našoj zemlji."

Jedan dio gradskih sindikata, poput Sindikata zaposlenika gradske uprave te Sindikata vatrogasaca pristali su na uplatu uskrsnice na poseban račun za saniranje posljedica potreba u Zagrebu. Međutim, od 24 314 zaposlenih u gradskim strukturama, otprilike 11 tisuća zaposlenih još nije službeno pristalo na tu mjeru - mjeru koja bi, prema procjenama, donijela 14 i pol milijuna kuna za obnovu grada. Kolektivni ugovori zaposlenika još se neće dirati, naglasio je Bandić:

"Ja bih volio da ostane sve u skladu s izdogovaranim kolektivnim ugovorima. Ne bih želio biti zloguki prorok da moramo i to dirati."

Za sada, s tri ključna projekta u gradu - rotorom, žičarom i Spomenikom domovini - nastavlja se dalje. Izvanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se glasalo o novom proračunu mogla bi biti već za 10 dana. Evo kako bi on mogao izgledati:

"Sve ono što je započeto, a što se ne može konzervirat ćemo završiti. To je rotor, žičara i Spomenik domovini. Svi ostali projekti i logistika koji nisu u funkciji dizanja zagrebačkih poduzetnika i obrtnika bit će maknuti iz proračuna za ovu godinu. Nema manifestacija, a od 50 do 100 posto će se rezati novci za udruge. Jedino gdje se neće kresati to je podrška našim poduzetnicima i obrtnicima grada Zagreba."

Štete oko potresa u gradu još se uvijek zbrajaju, a prema posljednjim informacijama nadležnim službama stiglo je oko 30 tisuća prijava građana vezanih uz oštećenja građevina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.