Hrvatski radio

Radio Sljeme

Krenuo e-upis zgrada i kuća stradalih u potresu!

27.09.2021.

15:09

Autor: Boris Bogić/Hina

Sanjin Strukić/PIXSELL

Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / -

Danas je krenuo e-upis zgrada i obiteljskih kuća u bazu podataka o građevinama Grada koji se provodi u sklopu EU projekta "Potresni rizik Grada Zagreba", priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

E-upis zgrade ili obiteljske kuće je dobrovoljan, a služi kao pomoć pri prikupljanju podataka za EU projekt "Potresni rizik Grada Zagreba".

Riječ je o EU projektu "Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa - Potresni rizik Grada Zagreba".

Cilj mu je znanstveno utvrditi rizik od potresa u Zagrebu za zgrade i ljude te ga kvantificirati, kažu u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama.

Ističu kako je stvaranje baze podataka o zgradama u Zagrebu centralni dio projekta koji omogućava analize te posljedično donošenje odluka, strateška promišljanja i organizacijske procese.
Punjenje baze podataka o građevinama Zagreba vrši se popisom zgrada s naglaskom na podacima o konstrukciji zgrade u cjelini.

Od 11. listopada inženjeri će popisivati građevine pregledima arhivske građe, preklapanjem postojećih baza podataka te pregledima na terenu pri čemu se neće pregledavati svaka stambena jedinica već zgrada u cjelini i to prvenstveno konstrukcijska svojstva.

Svi podaci koji će se naknadno obrađivati i objavljivati neće biti prikazani za pojedinu zgradu ili obiteljsku kuću već za mjesni odbor, gradsku četvrt i slično. Ključno je da se podaci nikako neće moći koristiti na štetu građana, poručuju iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Svaki građanin Zagreba svoju zgradu ili obiteljsku kuću može upisati preko linka na stranicama:

https://potresnirizik.zagreb.hr/ 

https://survey123.arcgis.com/share/87cbf8109fb748889391972e6f12f8ed

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.