Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kretanje i aktivan način života najvažniji alati u borbi s neurodegenerativnim bolestima

03.02.2023.

14:04

Autor: Radio Sljeme

Oboljeli od Parkinsonove bolesti

Oboljeli od Parkinsonove bolesti

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Nedavno osnovana udruga za pomoć i unaprjeđenje kvalitete života oboljelima od neurodegenerativnih bolesti, "Kreni sad i odmah", predstavlja se tijekom poslijepodneva na Danima otvorenih vrata u Mjesnom odboru Prečko. Cilj je ponuditi sadržaje i omogućiti aktivnosti koje utječu na prevenciju i usporavanje bolesti, s naglaskom na kretanje i održavanje aktivnog načina života.


Novooboljela osoba teško dobiva podršku u postojećem sustavu. U to se uvjerio predsjednik Udruge Dejan Đuran, kojemu je prije dvije godine dijagnosticirana Parkinsonova bolest. No, prve i vrlo neobične simptome osjetio je još prije šest, sedam godina.


- Simptome koje sam prvobitno pripisivao fizičkom radu jer sam ja fizički radio, bavio sam se Knaufom pa sam cijelo vrijeme mislio, 'možda je kičma' ili nešto tako, pa su se počeli pojavljivati neki simptomi, tipa na planinarenju, kada sam se spuštao s planine, jednostavno, stopalo je bježalo prema van, desno stopalo, nitko nije znao razlog tome. Kad sam prolazio kroz vrata, svako malo sam očešao štok, pa onda, recimo, supruga mi je znala reći 'ti malo preglasno hodaš', vukao sam desnu nogu, počelo se dešavati da sam se sve teže i teže potpisivao, jednostavno se grčila ruka - kaže Đuran.


Ipak, naglašava kako je najvažnije, kada bolest uđe u vaš život, ostati aktivan.


- Iz svog vlastitog iskustva mogu reći da mi kretanje, u mom slučaju bicikliranje, pomaže u tolikoj mjeri da sada mogu reći da su mi barem jedno 20, 30% simptomi blaži nego u onim danima kada sam saznao za tu bolest. Najgore što se može desiti nekoj osobi kada oboli od neke neurološke bolesti jest da stane. Jedna vrata su se možda zatvorila, ali druga se otvaraju. Bicikl je ta stvarčica koja je meni omogućila ponovni život nakon planinarenja - zaključuje naš sugovornik.


Naime, upravo biciklom Đuran je učinio velike pothvate. Odvozio je stazu "Via adriatica bike" u duljini od 1700 kilometara te uspješno završio biciklistički maraton "Forrest Gump" dug 3700 kilometara. No, tu ne staje.


- Ove godine planiram napraviti jednu avanturu, reći ću tako, od Atlantika do Crnog mora, nekih 4700, 5000 kilometara - dodaje.


Osim bicikliranja, oboljelima pomaže i tehnika "Switch2move", terapija pokretom uz zvuk vrlo slična plesu, koju će posjetitelji imati prilike vidjeti na Danima otvorenih vrata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.