Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kriteriji za sufinanciranje rada medija u Zagrebu nisu pravedni

23.01.2023.

13:51

Autor: Radio Sljeme

HSLS o medijima

HSLS o medijima

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

HSLS zahtijeva jasne, poštene i društveno uključive kriterije u sufinanciranju rada medija u Gradu Zagrebu. Mediji kojima su dodijeljene potpore Grada ne djeluju u korist svih Zagrepčanki i Zagrepčana, nego su trenutno, nažalost, uski ideološki propagandistički servis sve nervoznije vlasti, napominju u stranci. 


Koncem godine gradonačelnik Grada Zagreba donio je zaključak o odabiru korisnika potpore male vrijednosti za 2022. godinu, odnosno listu programskih sadržaja lokalnih medija koje će se subvencionirati iz proračuna Grada Zagreba. Sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji s medijima bez jasno postavljenih kriterija, ovisi isključivo o odluci gradonačelnika čiji rad mediji trebaju pratiti, pa vrlo lako može dovesti do nesporazuma. 


-Na ovaj način potpuno je izbrisana granica koja bi, kako stoji u Zakonu o medijima, trebala odvajati marketinške usluge od redakcije medija. Nažalost, vlast koristi kanale kroz određene lokalne medije kako bi poticala one teme koje će joj pomoći u održanju na vlasti ili kroz koje će se obračunati s političkim neistomišljenicima-, ističe zastupnik u Gradskoj skupštini Kristijan Jelić.


-To nije objektivno novinarstvo, već zloupotreba sredstava Grada – sredstava Zagrepčanki i Zagrepčana. Građani su tu najviše zakinuti zato što do njih dolaze filtrirane informacije prema preferencijama onih koji ih plasiraju u javnost- istaknuo je Jelić. 


Iz popisa je vidljivo da su najveća sredstva dodijeljena portalima koji se bave uskim setom ideoloških tema bliskih gradonačelniku i centralnom komitetu platforme Možemo, dok je istovremeno velik broj portala koji se primarno bave gradskim temama izostavljen iz potpora, dodao je Jelić


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.