Hrvatski radio

Radio Sljeme

Krug za Trg ponovno zatražio preminovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg

07.05.2016.

20:43

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građanska inicijativa Krug za Trg prijepodje je organizirala 10. javni skup na kojem je ponovno iskazala zahtjev da se Trg maršala Tita preimenuje u Kazališni trg. Time bi se, kako su rekli, ispunila rezolucija Hrvatskoga sabora o uklanjanju tragova totalitarnih režima.

Koordinator Kruga za Trg Ante Beljo rekao je da iza postojećeg imena trga stoji jugoslavenski totalitarizam, koji je u Hrvatskoj i danas na djelu.
Oni sebe zovu antifašisti, ali među njima su u mnogo slučajeva ujedinjeni četnici, udbaši, orjunaši i nevladine organizacije, poručio je Beljo, ističući da domoljubi neće dati hrvatsku državu koju su stvorili nakon 800 godina.
Beljo je i napomenuo - Naša se generacija mora riješiti tereta naših mitologija, koje ne smijemo ostaviti djeci.

Predsjednik Hrvatskog vijeća za toleranciju i pomirbu Vladimir Gredelj ocijenio je da najveći problemi hrvatskog društva proizlaze iz njegove duboke podijeljenosti, koja se ne može prevladati bez odricanja od totalitarnog nasljeđa.

Milan Kovač iz Kluba utemeljitelja HDZ-a podsjetio je na Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj, tražeći da se ona ispuni, odnosno da se javno maknu tragovi totalitarističkih režima. Bude li „preslagivanja" u Gradu Zagrebu, prvi zadatak bit će brisanje imena Trg maršala Tita i imenovanje Kazališnog trga, poručio je Kovač.

Na skupu se, dodajmo, okupilo oko 2 i pol tisuće ljudi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.