Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kulturna suradnja zagrebačke i pariške gimnazije

18.10.2017.

15:32

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Zajednička hrvatska i francuska kulturna baština: od Rousseaua do Ivana Rabuzina", projekt je kulturne suradnje i učeničke razmjene zagrebačke četvrte gimnazije i pariške Janson de Sailly. Tjedan dana francuski učenici gostuju kod svojih hrvatskih kolega upoznavajući se s našom kulturom.

Temelj projekta je likovna umjetnost pa su pariški i zagrebački učenici, u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti, kroz radionice mogli naučiti kako vladati tehnikom naivnog slikarstva.

No kako je došlo do suradnje između Zagreba i Pariza objašnjava profesorica IV. gimnazije, Spomenka Šabić, Nas je kontaktirala gimnazija iz Pariza, Janson de Sailly, i oni su htjeli pokrenuti suradnju i razmjenu s nama, razmjenu učenika gimnazijske razine, a kasnije i razmjenu učenika koji bi nastavili studij na njihovim pripremnim razredima za visoke škole.

U trećem će mjesecu zagrebački učenici posjetiti svoje pariške kolege iz gimnazije Janson de Sailly, a iz škole se nadaju da će neki tamo i nastaviti školovanje, Mi ćemo nastaviti raditi na projektu, ali smatramo da je dolazak hrvatskih učenika u našu gimnaziju jako važan zato što će oni tamo na licu mjesta otkriti kako funkcioniraju naši pripremni razredi za upise u visoke škole i možda će se na temelju toga odlučiti nastaviti svoj sveučilišni studij u našoj školi gdje će moći imati smještaj i u našoj školi, rekla je profesorica francuske gimnazije Véronique Jan.

Sutra će učenici posjetiti Šibenik, a svoje će radove napravljene na radonicama izložiti u petak Medijateci Francuskog instituta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.