Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kupujemo li i prepoznajemo li pravi med?

10.04.2018.

16:50

Autor: Mia Majić

Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / -

Kako prepoznati pravi med, uvjetuje li ga cijena i postoji li univerzalno pravilo kako odabrati med pri kupnji? O tome su u našoj današnjoj emisiji o potrošačkim pravima 9,99 razgovarali tajnica Hrvatskog pčelarskog saveza Ankica Dušević i Dario Lasić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Iako je ponuda meda na tržištu raznovrsna, sama mogućnost odabira često stvara dileme u glavama potrošača. Je li med pravi, domaći i kvalitetan, najčešća su pitanja kod kupnje. A da je vrlo teško razlikovati pravi med od patvorenog objasnio je Dario Lasić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. To nije tako jednostavno jer onda laboratoriji ni ne bi bili potrebni u takvoj procjeni, nažalost to je globalizacija i sve je teže biti siguran kakvu teglicu smo kupili i kakav je to sadržaj, ali ako znamo nekog pčelara možemo poprilično biti sigurni da ne dodaje nikakve sirupe u svoj proizvod, naglasio je Lasić.

Povjerenje nije jedini faktor pri odabiru proizvoda nego i cijena. Može li se kvalitetan med pronaći u trgovinama nastavlja Lasić. Naši najveći distributeri rade jako dobar posao i provjeravaju svoje proizvode na vrlo oštrim kontrolama u Njemačkoj i tu nema sumnje da je med jako dobar, tvrdi Lasić.

Lasić pojašnjava da je većina meda koji se može pronaći na policama trgovina mješavina domaćeg i meda iz neeuropskih zemalja. Tu onda nema zakonske regulative da možete staviti postotak domaćeg meda i meda iz ne EU zemalja pa možete samo projicirati postotke, zaključio je. 

Početkom sljedeće godine na deklaracijama meda trebala bi se naći potpunija informacija o njegovu porijeklu, pri čemu će morati biti precizno navedeno iz koje neeuropske zemlje potječe med, ako ga ima u sastavu proizvoda. Sve u svemu, konačno bismo znali više o porijeklu meda kojeg kupujemo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.