Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:25 / 16.01.2020.

Autor: Mario Mihaljević

Kvaliteta zraka u Zagrebu opet vrlo loša

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

Kvaliteta zraka u Zagrebu danas je opet vrlo loša, pokazali su najnoviji podaci mjernih stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, objavljeni na stranicama Agencije za okoliš i prirodu. Po podacima u 11 i 30 postaja Zagreb-3 u Dugavama pokazala je vrijednost od 112,79 μg/m3 lebdećih čestica PM10

Osim u Dugavama, loša kvaliteta zraka izmjerena je na stanicama Zagreb-1 (81,37μg/m3) kraj zgrade zagrebačkog Holdinga u Ulici grada Vukovara te na okretištu Dubrava (49,28μg/m3). 

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je u srijedu preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica. Preporuča se za osjetljive skupine građana Zagreba da izbjegavaju dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku. 

-Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl-, naveli su iz Civilne zaštite.

Osim toga, savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa. Također se preporuča izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog loše kvalitete zraka koja je pogodila dijelove Zagreba, istaknuvši kako se kratkoročno po tom pitanju ne može napraviti ništa.

-To se događa iz godine u godinu, loše atmosferske prilike u kombinaciji sa činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku-, rekao je Ćorić. 

Problem se može riješiti dugoročno tako da prijeđemo na električna vozila i prestanemo koristiti goriva koja proizvode onečišćenje, dodao je.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.