Hrvatski radio

Radio Sljeme

Laburisti protiv privatizacije državnih tvrtki

21.05.2016.

20:30

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Hrvatska nije samo vaša", "Prodajte Banske dvore", "Strateška norijada 2016.", "Tek rođen, već siromašan", "Koliko košta domoljublje, zna se", "Hrvatska u srcu, ne u džepu", "Karamarko = Sanader", "O ustašama i partizanima znamo sve, o budućnosti ništa", neki su od transparenata sa skupa Laburista.

Hrvatski laburisti - Stranka rada prosvjedovali su u subotu poslijepodne na Zrinjevcu zbog najavljene privatizacije državnih tvrtki što, kako kažu, podsjeća na "HDZ-ovu kriminalnu privatizaciju devedesetih koja je rezultirala pljačkom i nestankom brojnih domaćih poduzeća i tvornica te gubitkom stotine tisuća radnih mjesta".

Prema procjenama organizatora, na skupu se okupilo oko 200 ljudi, a potporu su im dolaskom dali Hrvatska udruga radničkih sindikata, Demokratska stranka žena, Sindikat nezaposlenih Hrvatske, Novi sindikat, Slobodna Hrvatska i Radnička fronta.

Domoljublje se ne pokazuje u svom džepu nego ovdje, više nas je nego onih koji kradu i vrijeme je da im se odupremo, poručio je okupljenima Tomislav Končevski - predsjednik Hrvatskih laburista.

Predsjednik Hrvatske udruga radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević kaže da podjelu na lijeve i desne, crvene i crne, partizane i ustaše, treba zamijeniti onom na poštene i nepoštene Hrvate. Po njegovim riječima, do rasprodaje tvrtki ne bi došlo kada bi se procesuirali svi koji su sudjelovali u netransparentnoj privatizaciji devedesetih. Razlučite kriminalce, strpajte ih u zatvor, oduzmite im stečenu imovinu pa neće trebati rasprodaja nacionalnog blaga, poručio je vladajućima.

Predsjednica Demokratske stranke žena Maja Marija Jelinčić istaknula je da bi bilo dosta pojedinaca koji se skrivaju iza domoljublja, pozvavši vladu da odmah prestane s rasprodajom strateških tvrtki i nacionalnog blaga.

Hrvatski laburisti su upozorili i da vlada, iako je zakon na to obvezuje, kasni šest mjeseci s donošenjem plana upravljanja državnom imovinom za ovu godinu, a umjesto toga, daje u prodaju uspješne tvrtke poput Podravke i ACI-ja, čime izravno ugrožava interese domaće poljoprivrede i nautičkog turizma.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.