Hrvatski radio

Radio Sljeme

Lani u gradskom proračunu 430 milijuna kuna viška

30.03.2023.

19:56

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Kreditni rejting

Kreditni rejting

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je povećanje kreditnog izgleda Grada Zagreba, istaknuvši da je do povećanja došlo zahvaljujući odgovornom upravljanju financijama i proračunskom suficitu od 430 milijuna kuna u prošloj godini. 


Rejting agencija Standard&Poors (S&P) u četvrtak je povećala izglede Grada Zagreba sa stabilnih na pozitivne. Ta ocjena dolazi šest mjeseci nakon što je u rujnu prošle godine podigla dugoročnu ocjenu kreditne sposobnosti Zagreba s BB- na BB. Suficitom će se postupno pokrivati zatečeni prikriveni manjak. 


Prema Tomaševićevoj ocjeni, Grad Zagreb to je zaslužio dobrim financijskim rezultatom prošle godine. -Unatoč prognozama gradske oporbe da će u proračunu za 2022. godinu biti oko 500 milijuna kuna manjka, ostvaren je višak prihoda od 430 milijuna kuna, rekao je. 


Upozorava, međutim, da je suficit već unaprijed potrošen jer će se njime postupno pokrivati zatečeni prikriveni manjak u gradskom proračunu. -Zagreb je, kada smo preuzeli vlast, imao akumulirani deficit od 1,4 milijarde kuna, koji je nastao nezakonito. Da bismo ga neutralizirali morali smo planirati suficit, i to smo napravili u iznosu od 300 milijuna kuna, rekao je Tomašević.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.