Hrvatski radio

Radio Sljeme

Legalizacija ide dalje

27.12.2013.

15:02

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagreb ima više od 90.000 zahtjeva za legalizaciju, no zapošljavanjem novih stručnjaka ubrzat će se rješavanje predmeta. Resorna ministrica Anka Mrak Taritaš zadovoljna je Sektorom za legalizaciju na Zagrebačkom velesajmu.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja sredinom prošlog mjeseca priopćili su kako nisu zadovoljni ritmom kojim se rješavaju postupci legalizacije. Među njima je i Grad Zagreb koji je do prije mjesec dana riješio samo pet posto pristiglih zahtjeva. Ministrica Anka Mrak Taritaš pojasnila je kako bi ujednačili rješavanje tih zahtjeva u cijeloj Hrvatskoj, broj rješenih predmeta s krajem godine trebao biti 20 posto. "Iz onog što smo vidjeli, vjerojatno se neće uspjeti rješiti svih 20%, ali tu ćemo se dogovoriti. Do 20% će onda preuzeti Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Ono što je sigurno je da primanjem novih ljudi, za šest mjeseci kada ponovno dođemo, Grad Zagreb će biti i voditelj u legalizaciji. U Registru je sada postotak rješenih predmeta vrlo mali, jer se u registar upisuju samo pravomoćna rješenja. Mi ćemo s 31.12. znati koliko stvarno ima riješenih rješenja i u odnosu na to ćemo dalje raditi."

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je u tijeku natječaj za zapošljavanje novih stučnjaka na određeno vrijeme, kako bi se ubrzalo rješavanje predmeta. "Imali smo određenih problema u ljeto i početkom jeseni oko organizacije posla. Primili smo 120 ljudi, jer je legalizacija izvanredan posao. Raspisan je natječaj za još 100 ljudi, što je ukupno 220 zaposlenih ljudi. I mi ćemo od polovice veljače u Sektoru za legalizaciju na Zagrebačkom velesajmu polako ne samo sustizati zaostatke nego ćemo prednjačiti, ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj."

Više od 20% pravomoćnih rješenja legalizacije, trenutačno imaju Virovitica, Dubrovnik, Bjelovar i Vukovar, istaknula je Mrak Taritaš. Još će desetak ureda dostići taj postotak do kraja godine, a najveći je problem kontinentalna Hrvatska. Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada najvjerojatnije će preuzeti oko 70.000 predmeta u zemlji i zato će zaposliti 130 stručnjaka na određeno vrijeme.

Ministrica je pozvala građane: " Prvo. Krenite nadopunjavati svoje zahtjeve za legalizaciju da budu potpuni, jer će onda biti svima jednostavnije donijeti rješenje. Druga dobra stvar stvar je da sredstva koja dođu od legalizacije, gradovi i država će vratiti u prostor, kroz komunalno opremanje, kroz uređivanje prostora. "

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.