Hrvatski radio

Radio Sljeme

Lijevi blok: Gradonačelnik djeluje protiv radništva

21.05.2018.

14:06

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Sutrašnju izvanrednu sjednicu Gradske skupštine komentirao je i Lijevi blok. Smatraju da gradonačelnik nema dovoljno valjane argumente za obustavu njihova zaključka koji je izglasan na prošloj sjednici.

Podsjetimo, zahtjev Gradske skupštine da Grad otkupi dio radničkih tražbina prema trgovačkim društvima u stečaju, poput Kamenskog i DIOKI-ja, u ukupnom iznosu jednakom iznosu komunalne naknade koju su ta društva uplatila Gradu u zadnjih 8 godina, gradonačelnik je odbio provesti uz zaključak da navedeni zahtjev nije u skladu s pravnim propisima, prije svega Stečajnim zakonom i Zakonom o osiguranju radničkih tražbina. Zbog toga će sutra izvanredno zasjedati Gradska skupština. 

"Ovakvim potezom gradonačelnik je pokazao da politički djeluje protiv radništva" istaknuli su iz Lijevog bloka koji smatraju da za obustavu zaključka ne postoji nikakva pravna osnova.

Gradonačelnik prema zakonu o lokalnoj samoupravi može obustaviti od primjene zaključak skupštine, međutim samo kada se radi o općem aktu. Ovo je zaključak kojim se zadužuje gradonačelnika da napravi model kojeg će predložiti skupštini i nikako ne možemo govoriti da je riječ o općem aktu. Stoga, ovaj cijeli igrokaz koji je gradonačelnik pokrenuo jednostavno ne stoji i očekujemo od Gradske skupštine da izglasa taj zaključak na isti način kako ga je izglasala prije toga, rekao je Tomislav Tomašević iz političke platforme "Zagreb je naš!".

Dva su gradonačelnikova obrazloženja, navode iz Lijevog bloka, zbog kojih bi Grad obustavio zaključak: da je komunalna naknada namjenski prihod i da se kao takav mora i namjenski trošiti te da se zbog toga ne može dati radnicima. Svibor Jančić iz stranke "Za grad", odgovara, U našem prijedlogu kojeg je izglasala Gradska skupština je jasno da se komunalna naknada ističe kao referentna vrijednost. Znači sami iznos koji se dobiva od komunalne naknade se ne mora dodijeliti radnicima nega se ta vrijednost može dati radnicima koji su zakinuti zakonom. Druga stvar da se ne može trošiti na nenamijenjen način, mislim da se nema primjerenijeg načina nego da grad Zagreb pokuša pomoći svojim sugrađanima. 

Također, iz Grada navode da nije poznato koliko je trgovačkih društava završilo u stečaju i likvidirano što iz Lijevog bloka ne vjeruju jer su oni, kažu, takve podatke dobivali.

Posljednji slučaj iznavnredne sjednice Gradske skupštine, ističu iz Lijevog bloka, dogodio se 2011., a ako sutra ne bude kvoruma, zaključak Gradske skupštine i dalje ostaje.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.