Hrvatski radio

Radio Sljeme

Lijevi blok: "Prijedlog otpisa dugova je nesocijalan"

12.09.2018.

13:47

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Uoči sutrašnje skupštinske sjednice zastupnici Lijevog bloka osvrnuli su se na neke točke dnevnog reda. I dok podržavaju prijedlog strategije zaštite od nasilja u obitelji, kritizirali su prijedloge o otpisu dugova fizičkim osobama, privatizaciji održavanja javne rasvjete te novom prometnom sustavu.

"Prijedlog je nepripremljen, nejasan, nesustavan i nesocijalan", ističe Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je Naš! govoreći o prijedlogu otpisa dugova fizičkim osobama. Napominje da će se otpisati dugovi samo građanima koji duguju Gradu, a ne Zagrebačkom holdingu, Logično je da u isto vrijeme rješavamo i otpis dugova prema Zagrebačkom holdingu i otpis dugova prema gradu Zagrebu. Dugovi prema Zagrebačkom holdingu su za socijalno ugrožene skupine građana sigurno bitniji od dugova prema gradu Zagrebu.

Tri su, smatra Tomašević, glavna pitanja u vezi prijedloga na koje još nije odgovoreno, Mi nemamo odgovor na pitanje kome i kolikom broju građana i obrtnika grad Zagreb otpisuje dugove. Mi ne znamo za koja dugovanja prema gradu Zagrebu otpisujemo dugove; je li riječ o najmu poslovnih prostora, je li riječ o najmu socijalnih stanova, je li riječ o komunalnoj naknadi; mi to ne znamo. Ne znamo niti u kojem ukupnom iznosu tim građanima i obrtnicima otpisujemo dugove.

A čak 30 milijuna kuna godišnje za održavanje javne rasvjete Grad plaća privatnoj, a to bi trebala raditi gradska trvtka, poručuje Tomašević, I sada se gradonačelnik sjetio jedne genijalne ideje da odredi da neće više Gradska skupština biti ta koja odlučuje tko će dobiti taj posao nego će se krenuti u javnu nabavu što znači da je gradonačelnik taj koji na kraju donosi odluku tko će dobiti taj posao.

Svibor Jančić iz stranke Za grad kritizirao je prijedlog kojim bi se omogućila izgradnja garaža u Donjem gradu, Ono što se nama čini da će gradonačelnik pretvoriti Donji grad u gradilište za automobile  i da zapravo ne radi grad po mjeri građanina nego već po mjeri vlasnika automobila. 

Iako su najavili da će podržati prijedlog strategije zaštite nasilja u obitelji, zastupnici Lijevog bloka upozorili su da se ne zna koliko će se novca utrošiti za to.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.