Hrvatski radio

Radio Sljeme

Listopad posvećen borbi protiv raka dojke

05.10.2017.

11:33

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ove godine mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke. Hrvatsko Senološko Društvo i savez Udruga oboljelih od raka dojke u cilju poboljšanja i prevencije smrtnosti od raka dojke želi potaknuti žene, ali institucije na ozbiljnost problema ove bolesti te uspješnijeg otkrivanja i liječenja.

Najnovija studija objavljena u časopisu Cancer uspoređivala je tri velike skrinig studije.

Prva- godišnji mamografski pregledi od 40 do 84 godine

Druga- godišnji mamografski pregledi za žene od 45 do 54 godine i dvogodišnjim pregledom od 55 do 79 godina života

Treća- pregledi počinju sa 50 u dvogodišnjim razmacima do 74 godine života

Usporedba studija pokazala je da se smrtnost u prvoj studiji smanjila za 40 posto, na drugoj studiji preživljavanje je palo na 31 posto, dok je studija treća studija smanjila smrtnost od raka dojke na 23 posto.
Hrvatsko Senološko društvo i dalje preporuča godišnje mamografske preglede od 40 godine života za žene višeg rizika i dvogodišnje preglede za žene od 40 godine života uz očekivani rezultat smanjivanja smrtnosti 28-30 posto.

DVOJBE UZIMANJA ORALNE HORMONSKE KONTRACEPCIJE I RIZIK ZA KARCINOM DOJKE
Hrvatsko Senološko društvo preporuča ženama, prije propisivanja oralne hormonalne terapije napraviti kompletnu dijagnostičku obradu da se ustanovi postoje li kontraindikacije za njihovo uzimanje. Dugogodišnje uzimanje kontracepcije povećava pojavnost raka dojke manje od 2 posto, što je statistički zanemarivo.

LIJEKOVI ZA STIMULACIJU OVULACIJE I RIZIK ZA RAK DOJKE
Najčešći lijekovi za stimulaciju ovulacije u postupcima medicinske potpomognute oplodnje su klomifem i gonadotropini. Dosadašnje studije pokazale su blago povišen rizik za rak dojke kod žena brojem postupaka stimulacije ovulacije (12 i više), postignutom više plodnom trudnoćom, višom životnom dobi i opterećenom obiteljskom anamnezom. Današnje spoznaje o povezanosti lijekova za stimulaciju ovulacije u postupcima medicinske potpomognute oplodnje i rizika za rak dojke proveden na malom broju ispitanica te se na temelju njih ne može donositi znanstveno utemeljeni zaključci. Do tada preporuča se ženama provođenje skrininga prema smjernicama za žene koje su pod povećanim rizikom za rak dojke.

Žene sa povišenim rizikom od karcinoma dojke tj. jedan ili više karcinoma u obitelji po ženskoj liniji te žene sa višekratnom stimulacijom preporučamo godišnje kontrole od 40 godine života.

Rak dojke najučestaliji je tumor u žena, u Hrvatskoj se godišnje otkrije 2641 novih slučajeva, a 990 ih umre od te opake bolesti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.