Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ljubav se ne kupuje, životinje treba udomiti!

15.06.2019.

13:03

Autor: Magdalena Pongrac

Marijan Susenj/PIXSELL

Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: - / -

Ljubav se ne može kupiti - poručuju članovi Mreže za zaštitu životinja koji su na Trgu bana Jelačića predstavili životinje spremne za udomljavanje. Cilj manifestacije je osvijestiti kako kupnja životinje često završi njezinim napuštanjem i pozivaju građane da kućne ljubimce ne kupuju sezonski.

Više od 10 tisuća napuštenih pasa i mačaka u skloništima za životinje diljem Hrvatske čeka svoje udomljavanje. Kako bi oni što prije pronašli svoj dom, Mreža za zaštitu životinja na Trgu bana Jelačića okupila je 14 udruga koje građane informiraju o udomljavanju, prednostima sterilizacije, važnosti mikročipiranja i obavezama koje imaju skrbnici pasa, mačaka, ali i kunića. Koordinatorica Mreže, Stela Cota, građane je pozvala na udomljavanje - U današnjoj situaciji kada u Hrvatskoj imamo ogroman broj napuštenih pasa i mačaka, mislimo da je čin udomljavanja životinja visoko vrijedan društveni čin koji je vrlo altruističan.

A u Gradskom skloništu Dumovec svoj dom čeka 160 pasa. Iako se mjesečno udomi njih između 30 i 40, svakoga dana pristižu novi, pogotovo u vrijeme ljetnih godišnjih odmora. Edukatorica iz skloništa Petra Brnje ističe važnost odgovornog ponašanja prema životinjama - Nismo za kupovinu pod bor, za Uskrs ili tako nešto, jer svi ti psi su vrlo brzo bačeni na ulicu. Budite svi u obitelji suglasni oko toga da želite životinju i spremni na to da je to briga za cijeli život, a ne samo za jedno ljeto ili praznike.

A upravo u Dumovcu u utorak se otvara i groblje za kućne ljubimce - prvo Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.