Hrvatski radio

Radio Sljeme

Logopedija treba veće kvote studenata u klupama za rad s pacijentima

04.03.2018.

02:37

Autor: Čarles Gržinić

Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / -

Hrvatsko logopedsko društvo svečano je obilježilo Europski dan logopedije i 25 godina rada društva. Tom prigodom za doprinos u razvoju logopedije prigodnim zahvalnicama i plaketama nagrađeno je njih 10 – tak.

Logopedija je danas najdeficitiranije zanimanje u RH što ima vrlo negativne reperkusije na društvo u cjelini . Rekla je predsjednica Hrvatskog logopedskog društva Draženka Blaži pozdravljajući skup.

Najveći broj pacijenata , 1 / 3 čine djeca predškolske dobi . Njihovi problemi vezani su za komunikaciju , govor i jezik. Osnovnoškolca djeca čine 10 % korisnika dok u odrasloj dobi logopedske usluge koristi njih 4 %. Iz tog razloga potpuno je razumljivo zašto je za radni dio proslave Hrvatskog logopetskog društva izabrana "Potpomognuta komunikacija u logopediji" koja bi trebala pomoći u radu s pacijentima iako od toga kako je naglasila Draženka Blaži roditelji zaziru.

Logopedska terapija dug je i naporan proces u kojem se traže strpljenje i stručnost. Iz tog razloga 50 mjesta za studiranje na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu već se godinama pokazuje premalim.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.