Hrvatski radio

Radio Sljeme

Lomničani informirali zastupnike o izgradnji asfaltne baze

10.11.2017.

11:57

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi Inicijative "STOP asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici" jutros su, na Markovu trgu, saborskim zastupncima dijelili letke kako bi ih informirali o problemu izgradnje asfaltne baze u tom mjestu koja je, kažu, "ekološka bomba".

Oko 20 članova inicijative, ispred Hrvatskog sabora, poručilo je: "Ovo je moj život i ne može biti manje vrijedan od vašeg!".

Mi smo došli informirati saborske zastupnike, prvenstveno iz "naše", šeste izborne jedinice, da nam probaju pomoći, da nas probaju nekako zaštititi, da dođemo do nekih koji mogu nešto pokrenuti, rekao je član inicijative Krešimir Smolković.

Iz inicijative navode da će se izgradnjom asfaltne baze onečistiti okoliš, ne samo u Donjoj Lomnici već i okolici jer se baza nalazi pored vodocrpilišta. Smolković ističe, Velike količine bitumena se prevoze, zagrijavaju, isparavaju, a u centru vodozaštitnog područja što je po nekim normama zabranjeno. Kiša koja pada po postrojenju ne smije ići u tlo nego mora biti napravljeno vodonepropusno tlo i tu se kišnicu treba prevesti 3,5 kilometara dalje izvan vodozaštitne zone što je jedna nelogičnost koja ukazuje da ta lokacija nije prigodna za izgradnju.

Članovi inicijative su prije mjesec dana prosvjedovali protiv izgradnje baze, a od Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva graditeljstva su zahtijevali da zaustave izgradnju. Od gradonačelnika Velike Gorice, Dražena Barišića, traže da raskine ugovor s tvrtkom Strabag d.o.o., vlasnikom baze, Zahtjevi su ostali isti s time da smo uspjeli, u međuvremenu, dobiti tematsku sjednicu na Gradskom vijeću grada Velike Gorice. Znači, da pred gradskim vjećnicima iznesemo problem i da probamo naći neko rješenje i da probamo potaknuti gradonačelnika Barišića da se aktivnije uključi da pronađemo rješenje za naš problem, obrazložio je Krešimir Smolković.

Ako ne nađu rješenje, članovi ističu da će se vratiti na Markov trg, ali ovaj put na njemu će prosvjedovati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.