Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Loše upravljanje Zagrebom, utječe na velike kapitalne projekte"

02.01.2021.

12:55

Autor: Mario Mihaljević

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Sljemenska žičara neće započeti s radom sutra, 3. siječnja, jer je na tehničkim pregledima za uporabnu dozvolu povjerenstvo za pregled građevina zatražilo dopunu dokumentacije od izvođača Doppelmayr, a njezina je dostava u tijeku, izvijestili su iz Grada Zagreba.

U tijeku su radovi na čeličnim ojačanjima žičare kako bi se povećala otpornost na potrese, što je Grad i tražio dopunom glavnog projekta 25. studenoga, prošle godine. Zbog tehničkih pregleda trafostanice i međupostaje Brestovac te gornje i donje postaje, otvaranje žičare odgađa se za barem dva tjedna. 

Stigle su i prve reakcije gradskih političara, kako one iz vladajućih, tako i one iz redova oporbe. Gradonačelnikov partner iz Gradske skupštine Kazimir Ilijaš iz redova HDZ-a, istiće da na prvom mjestu, treba biti sigurnost građana.

-Moj komentar je da se sve treba napraviti sukladno proceduri, i sukladno onome što o tome kažu ovlaštene stučne službe. Dok se dokumentacija ne dostavi, žičara se ne može pustiti u puni pogon. Na prvom mjestu treba biti sigurnost građana koji će žičaru koristiti-. 

A za gradsku oporbu, dileme nema. Loše upravljanje gradom, utječe i na velike kapitalne projekte, posebno kada su rokovi u pitanju, tvrdi gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.

-Kada se radi o najavama gradonačelnika Bandića, obično ono što on najavi da će se dogoditi, u nekom roku, to se ne dogodi, a to je slučaj i sa početkom rada sljemenske žičare. To je nešto što je preraslo u veliki problem, jer kapitalna investicija našeg gradonačelnika, koja već sada iznosi negdje oko 800 i 900 milijuna kuna, a troškovi će biti i veći, očito je kapitalni problem za gradonačelnika Bandića, ali i za nas građane koji ćemo to plaćati jedno 35 godina.- rekao je Stojak. 

Predsjednik kluba nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini Renato Petek, kaže da ga priča oko žičare ne čudi, jer tvrdi da se za cijeli projekt od početka veže loše upravljanje

-Radi se konkretno o 11 građevinskih dozvola koji se vežu za cijeli projekt. Zbog raznih izmjena projekata, oni su morali izmjeniti dokumentaciju, za donju postaju, za Brestovac itd. Nakon toga očito nisu uspjeli završiti cijeli postupak da bi se mogla napraviti uporabna dozvola, opet za svih 11 projekata, tako da je to jedan kompleksan projekt koji nije ni malo jednostavan.- završio je Petek.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.