Hrvatski radio

Radio Sljeme

Lovrić: "Cijene vrtićkih usluga porasle četvrtini roditelja i skrbnika"

11.05.2023.

14:36

Autor: HRT RadioSljeme

Ivica Lovrić

Ivica Lovrić

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Za četvrtinu roditelja i skrbnika, njih oko 8 tisuća u gradu, ove su godine porasle cijene vrtićkih usluga, istaknuo je nezavisni gradski zastupnik Ivica Lovrić. Osvrnuo se i na stanje u gradskim knjižnicama. 

Većini su cijene vrtićkih usluga dvostruko više dok su roditeljima s najvećim primanjima ostale iste, kaže Lovrić. Stoga je u javno savjetovanje uputio Prijedlog izmjene takve odluke Grada - Najviše je poskupjelo onim roditeljima koji su do sada plaćali do 150 kuna ili do 20 eura. Njima je to raslo na 40 eura, nekima čak i na 60 ili 80. Srž tog Prijedloga je da se dohodovni cenzus po kojem roditelji plaćaju uslugu dječjih vrtića uskladi s porastom plaća. Ako su plaće rasle u zadnjih 11 godina, od kada je zadnji put utvrđen dohodovni cenzus 50 posto, onda neka i i cenzus bude povećan za 50 posto - napomenuo je nezavisni zastupnik.


A desetak kvartovskih knjižnica, zbog manjka osoblja, radi skraćeno. Riječ o nebrizi gradske vlasti za taj dio kulturne djelatnosti jer ne odobravaju nova zapošljavanja u gradskim knjižnicama, tvrdi Lovrić - Ako neki knjižničar ode u mirovinu ili na porodiljni ili na neko drugo radno mjesto onda se od gradonačelnika putem Ureda za kulturu zatraži suglasnost. Međutim, zadnje dvije godine te suglasnosti se nisu izdavali ili su se izdavale sa velikim zakašnjenjem. Trenutno, po mojim informacijama, u Gradskom uredu za kulturu ima više od 60 neriješenih zahtjeva za zapošljavanjem. Izuzetno je veliki interes za rad u gradskim knjižnicama i ima dovoljno onih, kada bi se raspisao natječaj, koji bi se mogli zaposliti. Banalan je razlog, ne dopušta se zapošljavanje, ne izdaju se rješenja i naravno dovodi se u egzistenciju i pitanje sam rad knjižnica - zaključio je Lovrić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.