Hrvatski radio

Radio Sljeme

Lovrić najavio tužbe ako se usvoje promjene mjere 'roditelj odgojitelj'

10.11.2021.

13:47

Autor: Mario Mihaljević

Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Foto: - / -

Potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Ivica Lovrić pozvao je gradsku vlast na povlačenje odluke o izmjeni mjere 'roditelj odgojitelj' i najavio da ako ona ipak bude usvojena, pravni tim te stranke već ima pripremljene poteze za njezino osporavanje.

-De facto ukidanje mjere roditelj odgojitelj, kao i smanjivanje pomoći za opremu novorođenčadi je zaista šokantno-, komentirao je Lovrić na konferenciji za medije kluba Stranke rada i solidarnosti, ispred Gradske skupštine.

Istaknuo je da je prije 6 godina, prethodna Gradska uprava tu mjeru osmislila s cjelovitim timom koji je djelovao na znanstvenim činjenicama.

Pozvao je gradonačelnika Tomislava Tomaševića da povuče prijedlog o promjenama mjere roditelj odgojitelj, kao i prijedlog o smanjenju novčane pomoći za novorođenu djecu, ocijenivši da se radi o “brutalnom napad na najranjivije skupine”.

-Ako se to ne dogodi, pravni tim stranke rada i solidarnosti već je pripremio odgovarajuće pravne poteze, sasvim sigurno je da su te dvije odluke protuzakonite, i mi ćemo ih osporiti ukoliko ih Skupština izglasa-, istaknuo je Lovrić. 

Na konferenciji za medije demograf Stjepan Šterc istaknuo je da oko takvih demografskih mjera ne bi trebalo biti politiziranja.

-Mjera nije bila inicijativa politike, već struke-, rekao je Šterc dodavši da su na toj mjeri radili stručnjaci. Poručio je kako je koncept mjere utemeljen vodeći se podacima o tome koje žene u Hrvatskoj rade najviše pobačaja. Prema podacima, to su žene koje već imaju dvoje djece, dodao je.

-To je temelj na osnovi kojega je rađen ovaj koncept. Išli smo prema tome da se ženama koje su trudne, pomogne donijeti odluku o rađanju trećeg djeteta-, istaknuo je demograf Šterc.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.