Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mačke i psi nisu širitelji koronavirusa!

29.06.2020.

11:38

Autor: Boris Bogić/Hina

Sanjin Strukić/PIXSELL

Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / -

Kućni ljubimci nemaju značajniju ulogu u prijenosu novog koronavirusa, zaključak je istraživanja profesora Ljube Barbića i docenta Vladimira Stevanovića s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, piše Jutarnji list.

lstraživanje, jedno od najvećih u svijetu, obuhvatilo je više od 800 kućnih ljubimaca, uglavnom pasa i mačaka.
Od pojave koronavirusa SARS-CoV-2 brojni ljudi diljem svijeta postavljali su pitanja mogu li se kućni ljubimci zaraziti te kakva je njihova uloga u širenju Covida.

Već u veljači, nakon prvih opisa slučajeva infekcije u domaćih životinja, u dogovoru s Upravom za veterinarstvu i sigurnost hrane napravljen je akcijski plan praćenja infekcije SARS-COV-2 u životinja.

U Virološkom laboratoriju, samoinicijativno smo počeli prikupljati uzorke od kućnih ljubimaca, koji su u najbližem kontaktu sa svojim vlasnicima rekao je Ljubo Barbić.

Ističe kako su istraživanjem u prvom redu obuhvatili pse i mačke jer su u najbližem kontaktu s ljudima.
Medu pretraženim životinjama nije bilo pozitivnih na prisutnost virusa, ali potvrdili smo prisutnost protutijela u pasa i mačaka.

Dokaz protutijela jedini je način da stvarno potvrdite da je u životinja došlo do infekcije, a da to nije slučajna kontaminacija životinje.

- Ukupno gledano, to je daleko ispod jedan posto pretraženih životinja i samo je dokaz da kućni ljubimci zasigurno nemaju značajniju ulogu u prijenosu uzročnika - pojasnio je Barbić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.