Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mainz - Grad koji se živi

20.02.2022.

10:47

Autor: Prstom po globusu, Vesna Jurić Rukavina

Mainz, crkva sv. Martina

Mainz, crkva sv. Martina

Foto: Arhiv Prstom po globusu / Radio Sljeme

Glavni grad njemačke pokrajine Falačka Porajnje (Rheinland-Pfalz) objedinjuje tisućljetnu kulturnu baštinu i pruža nezaboravan ugođaj. Mainz je okrunjen odlikovanjem "Grada znanosti", tu je i središte njemačkog Instituta za vino te je odavno vinska metropola Njemačke; na njegovu ulazu je poznato vinogorje Rheinhessen s brojnim vinskim konobama. Svi su ponosni ( i mi ) na Johannesa Gutenberga – najčuvenijeg žitelja ovoga grada, izumitelja tiska knjiga s pomičnim slovima, odlikovan činom "Man of the Millenium" (osoba tisućljeća), započela je nova era, i to ne samo u Mainzu. U Svjetskom muzeju tiskarske umjetnosti možete se diviti dvjema njegovim Biblijama koje su prve dvije tiskane knjige na svijetu. Grad se u ovom Gradu živi ili kako bi rekao suputnik autorice ovog radio putopisa Frano Prcela, dominikanac i teolog: Majnc je Majnc!


Stara gradska jezgra koja okružuje romaničku katedralu Sv. Martina jednostavno zadivljuje svojim vijugavim uskim ulicama. Svakih par koraka možete proučavati restaurirana barokna i rokoko pročelja.

Svi na nekom putu imaju svoj cilj, mi zbog remek-djela Marca Chagalla posjetit ćemo crkvu Sv. Stjepana s njezinim čuvenim plavim staklenim prozorima, jedinstvenima u Njemačkoj, a nekom drugom zgodom i prigodom zaista treba uzeti samo vrijeme za UNESCO-vu svjetsku baštinu "Gornje srednje Porajnje" uz tvrđave, dvorce i Loreley liticu.

No, već zelene oaze kao Gradski park s vrtovima ruža i starim drvećem pruža čovjeku ugođaj odmora i opuštanja. Tu se iz prve ruke mogu saznati i sve relaksacije na rajnski način, šetanje, biciklizam i gdje pojesti dobar ručak i popiti najbolje vino. Tišina parka pred proljeće, pomaže prebiranju misli o Mainzu, gradu koji je kroz povijest više puta bio razoren. U doba seobe naroda što je od nas vremnski daleko, te tijekom savezničkih bombardiranja u II. svjetskom ratu kada je stradalo oko 80% građevina, što nam je vremenski bliže. Ne vidi se to stradavanje. Sve je po propisima obnovljeno i restaurirano.

Jednako tako dobrom raspoloženju fontanama koje prožimaju utjecaji svih epoha i stilova. Grad se u ovom Gradu živi ili kako bi rekao suputnik autorice ovog radio putopisa Frano Prcela, dominikanac i teolog: Majnc je Majnc!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici