Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:47 / 31.10.2019.

Autor: Magdalena Pongrac

Makedonska pravoslavna crkva na Knežiji bit će gotova za godinu i pol

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Makedonska pravoslavna crkva Svete Zlate Meglenske i Pastoralni centar na Knežiji na izgradnju čekaju od 2009. Otada je za kupnju zemljišta na Novoj cesti i u izgradnju uloženo 8 milijuna kuna. Gradilište su obišli predstavnici pravoslavne i katoličke Crkve te gradske vlasti.

Trebat će nam još otprilike 4 milijuna kuna da to završimo. Grad je u dva navrata pomogao, a pomoći će i treći put jer, kako kažu, treći put bog pomaže - rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Završetku radova posebno se raduje Arhiepiskop Ohridski i Makedonski Stefan - Novi hram u Zagrebu je potvrda o dugogodišnjem prijateljstvu između naših zemalja, naroda i crkava.

Na dobre odnose između crkava osvrnuo se i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić - U Zagrebu se okupljaju vjernici srpske, bugarske i rumunjske pravoslavne Crkve, i to u crkvama koje im je dala hrvatska katolička nadbiskupija. Sada nam je drago što ćemo uskoro moći biti ovdje na svečanosti posvećenja ovog hrama gdje će vjernici makedonske pravoslavne Crkve imati svoj Božji hram i svoj dom.

Makedonski vjernici od 1995. se sastaju u kapelici Svetog Roka koju su na korištenje dobili od pokojnog kardinala Franje Kuharića, a u novoj će crkvi prvo bogoslužje moći održati za godinu i pol dana kad se očekuje završetak radova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.