Hrvatski radio

Radio Sljeme

Maković: "Trg žrtava fašizma je ogledni primjer bezakonja u zemlji!"

02.05.2018.

14:28

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Patrik Maček/PIXSELL

foto: Patrik Maček/PIXSELL

Foto: - / -

"Na ovom primjeru se pokazuje totalno bezakonje ove zemlje - od gradonačelnika do ministrice kulture" - komentirao je predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Zvonko Maković zahvate na Meštrovićevu paviljonu. Osim toga, stručna dozvola autorice projekta njezinim kolegama "ne drži vodu".

Javni arhitektonski natječaj, javna rasprava, uvid u projekt, konzultiranje Vijeća gradske četvrti – sve to Trg žrtava fašizma, i pripadajući mu Meštrovićev paviljon, nije doživio prije bagera. To već znamo. No, u posljednjih tjedan dana – otkako je Radio Sljeme otkrilo posebno sporne točke tajanstvenog projekta – poput plana intervencije u trijem i portal Meštrovićevog paviljona – iskristalizirali su se neki novi detalji.

Loredana Stunić, arhitektica i autorica projekta, 20.4.2017., u trenutku kad je Zavod za zaštitu spomenika kulture, odnosno pročelnik Silvije Novak, odobrio projekt, nije imala licencu za rad na zaštićenom kulturnom dobru. Dozvola joj je istekla dva tjedna ranije, 4.4.2017., a punih šest mjeseci nakon što joj je projekt prošao u gradskome Zavodu, nije niti zatražila produljenje stručne dozvole koja je nužna za zahvat na paviljonu. Potvrdio nam je to donedavni predsjednik Povjerenstva za izdavanje dozvola pri Ministarstvu kulture, arhitekt Alan Braun:

"Na listi koja je trenutno na stranicama Ministarstva kulture iz listopada 2017., u tom momentu, ona nema nikakvu licencu. Niti je u nekom procesu traženja. Da je ona bila u bilo kakvom produljenju, bi to bilo navedeno da je u postupku. Sad je pokšava pokazati da je sve, kakti, dobro, ali nije."

Predsjednik Hrvatskog društva povjesničara umjetnosti Zvonko Maković tim je podatkom šokiran:

"To samo potvrđuje da se ovdje radi sve mimo zakona. Prema tome, može netko sa ulice doći, ako ima iza sebe relevantnu zaštitu - a to je relevantna što se tiče moći, političke moći - onda može raditi doslovno sve."

Pročelnik nadležnog Gradskog uredu za prostorno uređenje, Dinko Bilić,  ograđuje se rečenicom da je Loredana Stunić dozvolu imala u trenutku predaje dokumentacije, no na ponovljeni upit – je li tu licencu imala u trenutku odobrenja projekta prije godinu dana, odgovoreno nam je da je ima danas. U Ministarstvu kulture – silenzio stampa. Od četvrtka se ne javljaju na telefon i ne odgovaraju ni na jedno od desetak upita upućenih na jednako toliko adresa. Zvonko Maković osuđuje takav odnos institucija:

"Na ovom primjeru se pokazuje totalno bezakonje ove zemlje - na svim razinama. Od grada, od volje i samovolje gradonačelnika Bandića do ministrice kulture".

Makoviću posebno smeta odnos gradonačelnika prema struci, na koju se redovito poziva, i prema javnosti:

"Ono što je dvostruko zabrinjavajuće, a to je odnos gradonačelnika koji struku i jedinu kompetentnu osobu, koja suvislo i kontinuirano diže glas, a to je gospođa doktor Zrinka Paladino, da je vrijeđa, da je napada, kao i sve ostale predstavnike struka - arhitekata, povjesničara umjetnosti i tako dalje - ali i građana, običnih građana."

Stoga je Maković zaključio kako institucije neće napraviti svoje pa je odlučio..."apelirati na građane da ne puste da se ovakve stvari događaju jer ovo što smo sada, s Meštrovićevim paviljonom dovedeni, to nam samo može pokazati da nam prijete kudikamo gore stvari."

Da građani ne misle odustati od traženja jasne i javne procedure vezane uz projekt obnove Trga žrtava fašizma, dokazuje i okrupnjavanje građanske podrške inicijativi "Vratite magnoliju". Pridružili su joj se građani Sigeta, ali i  inicijativa "Savica za Park" – jedna od, zasada, rijetkih koja je uspjela zaustaviti bagere. Suzana Dobrić Žaja:

"Stvari se ponavljaju i zapravo se rade prema potpuno jednakom obrascu. Ali ono što je razlika između Savice i Trga žrtava fašizma je što je Trg žrtava fašizma neusporedivo značajniji prostor u mjerilima grada, tako da će njegova devastacija imati puno gore posljedice nego što bi bilo rušenje nekakvog kvartovskog parka na Savici."

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.