Hrvatski radio

Radio Sljeme

Maksimir postao Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti

31.03.2023.

15:21

Autor: Magdalena Pongrac

Vjeverica u Parku Maksimir

Vjeverica u Parku Maksimir

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Park Maksimir dobio je Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti „Sciurus". Cilj mu je, kao središte stručno-istraživačkih aktivnosti, zaštititi i unaprijediti bioraznolikost i pomoći provođenju akcijskog plana zelene infrastrukture Grada Zagreba.

Park Maksimir zelena je oaza nadomak gradske vreve u kojoj su utočište pronašle brojne biljne i životinjske vrste. Među njima je i autohtona crvena vjeverica sciurus - upravo je po njoj ime dobio prvi u Hrvatskoj Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti, sada opremljen najnovijom tehnologijom.

- Nabavljeni su dron, durbini, kamere, foto-zamke, sustavi za označavanje životinja, mikroskop i lupa. Ovdje provodimo i edukativne aktivnosti, volonterski rad, uključujemo posjetitelje u takozvanu građansku znanost, monitoring, znanstvena istraživanja i radove - rekla je ravnateljica Javne ustanove Maksimir Nika Dolenc


Dio je to projekta "Gradski prozori u prirodu" vrijednog 4 milijuna 700 tisuća eura, sufinanciranog europskim novcem. Da će sličnih projekata biti još, predviđa ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata (SAFU) Dragan Jelić.

- Grad Zagreb je jako dobar korisnik EU projekata, a vjerujem da će u budućnosti biti još bolji. SAFU prati Grad Zagreb na 5 projekata vrijednih više od 65 milijuna eura, a zajedno s institucijama i tvrtkama koje su mu u vlasništvu, radi se o čak 26 projekata vrijednih 260 milijuna eura.


Važnost ovog Centra, ali i zelenila u urbanoj sredini, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Nije mala stvar živjeti u gradu koji, gotovo u središtu grada, ima park s više od 100 vrsta ptica. Sve zelene površine u gradu itekako doprinose ublažavanju klimatskih promjena i njezinih efekata, toplinskih udara, poplava, bujica i ekstremnih vremenskih prilika kojih će, nažalost, biti sve više.


A, kao dio prirode, štiteći nju - štitimo i nas.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.