Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:04 / 17.12.2021.

Autor: RadioSljeme

Mala Anđela - čudo hrvatske medicine!

Doktor Višnjić, mala Anđela i medicinsko osoblje

Doktor Višnjić, mala Anđela i medicinsko osoblje

Foto: Fotomontaža / HRT

Unatoč činjenici da ih je Covid preopteretio i ljudski i profesionalno, hrvatski liječnici postižu velike uspjehe! U Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj tim liječnika spasio je djevojčicu koja je stradala u padu s traktora. Mala Anđela primljena je u bolnicu u srpnju životno ugrožena i s teškim oštećenjima. Nakon pet mjeseci borbe - danas je otpuštena kući kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica.


U Klinici za dječje bolesti Zagreb – Klaićevoj, tim liječnika izveo je 16 kompleksnih operacija na djevojčici koja je stradala u padu s traktora. Anđela je primljena u Kliniku za dječje bolesti Zagreb u srpnju, životno ugrožena i s teškim oštećenjima šest organskih sustava. Nakon pet mjeseci borbe, višestrukih izuzetno zahtjevnih operativnih zahvata i provedene rehabilitacije danas je otpuštena kući kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica.

Djevojčica je primljena u OB Josip Benčević u Slavonskom Brodu na dan nesreće s teškim oštećenjima lokomotornog sustava, trbuha, mokraćnog sustava, dišnog sustava, reproduktivnog sustava te kože i mekog tkiva. Naime, djevojčica je zadobila višestruke otvorene prijelome zdjelice i ramenog obruča, višestruka nagnječenja sa životno ugrožavajućim krvarenjem, ozljede mokraćnog sustava, ozljedu pluća sa izljevom u prsište, ozljede reproduktivnog trakta te defekte integriteta 25 posto tjelesne površine. Djevojčica je tijekom posljednjih pet mjeseci podvrgnuta kompleksnim operativnim zahvatima.

„Djevojčica je zaprimljena kod nas hitnom intervencijom ministra zdravlja koji je prepoznao hitnost situacije i djevojčicu uputio u našu kliniku. Ozlijede i šok koji je djevojčica doživjela bili su iznimno veliki i šanse za njeno preživljavanje po međunarodnoj skali dječje traume bile su minimalne. Brzom liječničkom intervencijom i promišljenim pristupom u 16 kirurških zahvata danas imamo zdravu i funkcionalnu djevojčicu“, rekao je profesor dr. sc. Stjepan Višnjić, predstojnik Klinike za kirurgiju.

„Današnji dan velik je i značajan za Kliniku za dječje bolesti Zagreb kao i sve bolnice koje su sudjelovale na spašavanju djevojčice, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidiscipliniranog liječničkog tima spasili smo vrijedan ljudski život i pomogli kolegama iz BIH i svi zajedno možemo biti ponosni na ovaj uspjeh, pobjedu medicine i humanosti“, izjavio je prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.