Hrvatski radio

Radio Sljeme

Manifestacija "Martin je v Zagrebu"

04.11.2016.

14:28

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Martin je v Zagrebu" tradicionalna je manifestacija koja će se održavati od sutra do 12.11. na Trgu bana Jelačića. Na njoj, osim organizatrora - Kulturno umjetničkog društva Prepuštovec, sudjeluju zagrebački vinari i vinske udruge zagrebačke županije.

Uz bogatu ponudu vina, posjetitelji će moći kušati i druge proizvode iz 23 obiteljska poljoprivredna gospodarstva županije. 

Prepuštovec je za organizatora manifestacije izabran, jer ima dugu tradiciju vinarstva. Tamo je 1920. osnovana prva prigorska vinogradarska udruga, a 30-tih godina je napravljen i prvi vinarski podrum te zadruge. Od II. svjetskog rata vinari se u Prepuštovcu samostalno okupljaju i slave Martinje, ističe predsjednik KUD-a Prepuštovec Josip Lipar Martinje se dela kao završetak poljodjelske godine, završetak mukotpnog posla koje se obavlja tijekom cijele godine, a počinje već na Vincekovo u mjesecu siječnju.

Vinske ceste su jedan od turistički najatraktivnijih proizvoda Zagrebačke županije, ističe direktorica turističe zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić Osim samih vinara tu će biti OPG-ovci, znači vino se sljubljuje i sa hranom, pa ćemo predstaviti osim vina i domaća jela i tradicijske proizvode. Svi Zagrepčani vrlo rado vole doći na Martinje vZagrebu, a i naši izlagači su počašćeni i imaju zadovoljstvo svoje proizvode i promovirati, što im kasnije donosi i neku komercijalnu dobit.

Gradonačelnik Milan Bandić je pozvao zagrepčane i goste da posjete Martina v Zagrebu. Martinjski običaju su nešto što ne smijemo zaboraviti i što se treba sačuvati, te približiti građanim Zagreba, pa i cijele Hrvatske, te svim ljudima koji dobronamjerno dođu u naš grad.

Večeras možete doći u Prepuštovec na početak manifestacije, a u ponedjeljak u 18 sati na službeno otvorenje na Trg bana Jelačića. Vrhunac proslave je 12.11. kada će na glavnom gradskom trgu brojni biškupi krsiti mošt, poziva predsjednik KUD-a Prepuštovec Josip Lipar I na kraju svi oni biškupi koji su se razasuli diljem Hrvatske kako bi krstili mošt dolaze 12. studenoga u Zagreb. Oni mene zovu, a ja njima dolazim, jer sam i ja jedan od tih biškupa, kako bi proslava bila svečanija.

Volite li tradicijske fešte svakako od sutra posjetite Trg bana Jelačića.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.