Hrvatski radio

Radio Sljeme

Manjak radnika u Vodoopskrbi i Odvodnji

07.03.2023.

11:52

Autor: Radio Sljeme

Obnova vodovoda

Obnova vodovoda

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Vodovodne cijevi u Zagrebu pucaju svakodnevno i potrebna je njihova temeljita obnova, a iz Grada naglašavaju kako je poskupljenje vode od sedam posto bilo potrebno upravo zato da bi se taj novac iskoristio za projekte vezane uz obnovu dotrajale vodovodne mreže. Međutim, problem je i manjak radnika kao i u većini djelatnosti. 

- Na tržištu nema dovoljno one radne snage koja je potrebna Vodoopskrbi i Odvodnji (ViO), a sindikat naglašava da je za početak potrebno bolje stimulirati plaće. Ukoliko ne dođe do boljih stimulacija, i ViO će imati problem s manjkom radnika poput ostatka gospodarstva - navodi glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata Vladimir Vidović. 


- Osim radnika, potrebni su i resursi, međutim prisutan je i veliki problem s nabavom. Nabava materijala kasni što dovodi i do neispunjenja rokova - dodaje Vidović. 


Uz dovoljan broj radnika i rješavanje problema s nabavom, još je jedna stavka izuzetno bitna kako bi došlo do kvalitetne obnove cjelokupne vodovodne mreže. 


- Regulacija cijene vodnih usluga dovodi se u pitanje ako ne postoji suradnja Grada, ministarstva i ViO-a. Suradnja obuhvaća projekte koji se odnose na financiranje putem EU fondova koji trebaju imati podršku ministarstva, ViO ih treba pripremiti, dok ih Grad treba pratiti. Dakle, bez suradnje nije moguća ni realizacija projekata i poskupljenje vode za građane, kratko rečeno, nema smisla - ističe Vidović. 


Vidović navodi da se nada kako će se poskupljenje vode uistinu iskoristiti za obnovu dotrajale vodovodne mreže.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici