Hrvatski radio

Radio Sljeme

Manje novca za komunalne aktivnosti?

04.07.2018.

16:05

Autor: Magdalena Pongrac

Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: - / -

Financiranje mjesne samouprave od iduće bi se godine trebalo promijeniti. Mijenjaju se kriteriji za raspodjelu financijskih sredstava kojima će gradske četvrti i mjesni odbori raspolagati, a predložene izmjene danas je jednoglasno prihvatio Odbor za mjesnu samoupravu Gradske skupštine.

Novi prijedlog izmjene odluke o financiranju mjesne samouprave obuhvatit će poslove održavanja i komunalnu nadogradnju, odnosno ono što nedostaje u gradskim četvrtima, rekla je pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon te istaknula da su sredstva do sada bila neadekvatno raspodijeljena. Dakle, mijenjaju se kriteriji za raspodjelu 18 posto proračunskih sredstava, koliko pripada gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Izostavlja se kriterij komunalne opremljenosti te će sada biti dva osnova kriterija koja su i egzaktnija, a to su površina gradske četvrti i broj stanovnika.

Predsjednik skupštinskog Odbora za mjesnu samoupravu, SDP-ov Saša Molan, istaknuo je pak da ovaj prijedlog nije potpuno egzaktan, jer nije logično i smisleno izbaciti kriterij građevinskog zemljišta. Tako se sada u površinu gradske četvrti računaju i šume, oranice te ostala zemljišta. U ovom prijedlogu su potrebe održavanja mnogo novca uzele planu komunalnih aktivnosti, stoga je Odbor danas predložio da se povećaju ukupna sredstva s 18 na 20 posto i da se naprave projekcije što se tiče financiranja po onim kriterijima koje je Gradski ured predložio, ali u drugim omjerima. S druge strane, trebalo bi vidjeti koliko građani koje gradske četvrti uplaćuju komunalne naknade, tako da dobijemo sliku kako se troši, ali i suprotnu stranu - kako se proračun puni.

Ove godine mjesna samouprava na raspolaganju ima 777 milijuna kuna, od čega je za održavanje predviđeno 420 milijuna, a preostali iznos predviđen je za planiranje komunalnih aktivnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.