Hrvatski radio

Radio Sljeme

Maras: Za loše stanje u obrazovanju krivi su aktualni premijer i ministrica

12.10.2019.

13:12

Autor: Magdalena Pongrac

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Za loše stanje u obrazovanju krivi su premijer Andrej Plenković i ministrica Blaženka Divjak - poručili su članovi zagrebačkog SDP-a rekavši da u potpunosti podržavaju štrajk prosvjetnih radnika. Kritizirali su i stanje u gradskim školama.

Cirkularni štrajk učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama nastavlja se i idući tjedan jer Vlada nije ispunila zahtjeve sindikata za povećanje plaća od 6 posto. Sljedeći petak tako ponovno štrajkaju škole u Zagrebu, a predsjednik gradske organizacije SDP-a Gordan Maras, koji je štrajkašima dao punu podršku, očekuje odaziv veći od 85 posto - Nevjerojatno je da hrvatska Vlada u ovom trenutku ne može naći 400 milijuna kuna da uloži u obrazovanje i neozbiljne su prijetnje premijera Plenkovića da im neće platiti te dane. Nevjerojatno je da se premijer smije u lice roditeljima i učiteljima, a nažalost i djeci koja na taj način ne dobivaju ono što bi od obrazovnog sustava trebala dobiti.

Podršku sindikatima i prijetnju HNS-ove ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da će HNS napustiti koaliciju s HDZ-om ako Vlada ne udovolji zahtjevima sindikata, tajnica gradskog SDP-a Tanja Djaković smatra licemjernom - Krajem 2018., prilikom donošenja proračuna za 2019., ministica je bila jako zadovoljna s povećanjem od 506 milijuna kuna koje je dobila za ministarstvo, a koje je potrošila na projekt "Škola za život". Dakle, ne na reformu i plaće nego na ovaj projekt. Tu podršku ustvari koristi u manipuliranju nekim dijelovima sustava obrazovanja na način da sebe prikazuje kao zaštitnicu zahtjeva sindikata za većim plaćama učitelja.

HNS-ovim prijetnjama ne vjeruje ni Maras - HNS-ovci su već toliko puta ljude prevarili i u ovim obećanjima tražim barem mrvicu njihovog dostojanstva. No nitko se ne bi iznenadio da sutra Vrdoljak dođe i kaže da su s HDZ-om dogovorili povećanje plaća od 2028. i da su time zadovoljni.

Milanu Bandiću Maras je pak poručio je neka suprotstavljanjem HDZ-u pokaže podršku svim prosvjetarima, umjesto da povećava plaće isključivo učiteljima u Zagrebu koji rade s djecom u produženom boravku - Njemu je poruka neka ne unosi nemir u zbornice i prestane mutiti vodu nego neka podrži zahtjeve sindikata i pošalje takvu poruku premijeru tako da ljudi znaju na čemu su!

A na loše stanje u zagrebačkim školama upozorio je predsjednik Stručnog savjeta za obrazovanje gradskog SDP-a Slaven Imre - Materijalni troškovi koje Grad kao osnivač uplaćuje školama za osnovne potrebe poput grijanja, vode i električne energije sve su manji i nedostatni su, a ušli smo u kurikulsku reformu koja i od učitelja zahtjeva puno više pripreme i materijala, a dolazimo do apsurdne situacije da u školama nema papira za printanje. 

Stoga ovo nije štrajk za veće plaće nego za bolje uvjete rada, ističu gradski SDP-ovci, jer povećanje koeficijenta složenosti poslova nije mijenjano od 2001., a opseg poslova i opterećenje učitelja od tada su se znatno povećali.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.