Hrvatski radio

Radio Sljeme

Marija Petrić-Mikloušić prva pilotkinja balona na "solarni pogon"

12.11.2015.

16:33

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska balonašica, predsjednica Balon kluba Zagreb i hrvatska reprezentativka u letenju balonima na vrući zrak Marija Petrić-Mikloušić ušla je u povijest kao prva pilotkinja balona na vrući zrak koji je se vinuo u nebo pogonjen isključivo sunčevom energijom.

Prvi registrirani let letjelicom na solarni pogon ostvaren je u pustinji White Sands u Novom Meksiku, na simboličnom mjestu gdje je prije više od 70 godina započeo razvoj raketa koje su se kasnije koristile u Apollo programu, priopćio je Balon klub Zagreb.

Let je prošao neočekivano dobro, te je balon samo na sunčevu svjetlost postigao ogromnu snagu. Let je trajao gotovo tri sata, a tolika snaga dokazala je i Hrvatskoj i svijetu da je sunčeva energija dovoljna za letenje. Ovim letom napravili smo prvi korak ka potpuno zelenom letenju. Iako se na balonu moraju modificirati poneke stavke da bi se postigla potpuna kontrola, godine istraživanja stručnjaka svijeta urodile su plodom, rekla je Mikloušić.

Dodaje da je ove godine u Engleskoj prvi put poletio balon pokretan djelomično na propan, djelomično na sunčevu energiju uštedivši tako mnogo energije. Za izvrsnost njenog leta, istaknula je, pridonio je krajolik, bijeli pijesak koji reflektira svjetlo.

Mikloušić je pionirka u ovom sportu, prvi ženski pilot balona u regiji i za sada jedina Hrvatica sa dozvolom za samostalno letenja balonom na vrući zrak. Prva je žena koja je preletjela Olimp u Grčkoj 1999. Kao sportašica, 2002. godine postigla je četvrto mjesto među ženama na svijetu, i održava takvo visoko mjesto do danas kad je na devetom mjestu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.