Hrvatski radio

Radio Sljeme

Marina Pavković odlučno protiv indolencije vlasti godinu poslije potresa

12.03.2021.

15:01

Autor: Davor Šalat i Nikolina Marović

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Povodom skore godišnjice zagrebačkog potresa, neovisna kandidatkinja za gradonačelnicu Marina Pavković s liste Obnovimo Zagreb organizirala je svoj prvi susret s novinarima. Naglasila je kako se od 35 milijardi kuna potrebnih za konstrukcijsku obnovu čak 8 milijardi slijeva na leđa Zagrepčana.

Marina Pavković, arhitektica i ekonomistica, odmah poslije prvog zagrebačkog potresa krenula je u obilazak grada svjesna da će obnova biti dugotrajna i skupa, ali potpuno nesvjesna da će poslije godinu dana naići na potpunu indolenciju državnih i gradskih vlasti. Podvlačeći brojke Pavković je rekla - u obnovu je do sada uloženo skromnih 100 milijuna kuna državnog novca i to za hitne sanacije. Pridodavši tome još skromnijih 15 milijuna kuna gradskog novca koji se tiče hitne pomoći gradskim stradalnicimo dolazimo do 115 milijuna kuna što je jedva 1 promil od ukupnog iznosa štete.

Marina Pavković poručuje sadašnjoj vlasti da ne časi ni časa i da krene u hitnu akciju jer postoje brza i konkretna rješenja. Među ostalim predlaže da država hitno osigura sredstva od Razvojne banke Vijeća Europe i dodaje: - to su sredstva koja može povući svaka država članica ovisno o izvanrednim situacijama i ona se, za razliku od Fonda solidarnosti, mogu koristiti za privatnu imovinu. Mišljenja je da svim građevinama u Zagrebu treba omogućiti jačanje konstrukcijske osnove neovisno o tome jesu li ili nisu oštećene u potresu. 

Marina Pavković sadašnjoj vlasti predlaže i da se javnim novcem sufinancira plaćanje osiguranja od potresa svim zainteresiranim građanima. Kaže da nitko ne može jamčiti da se novi potres neće dogoditi a javni novac uložen u obnovu propasti zajedno s obnovljenim zgradama. Predlaže i da se poveća obvezna pričuva, i to na jedan posto vrijednosti stana, jer uzrok svih problema vidi u neodržavanju i nebrizi o zajedničkoj imovini. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.